Tietotaitotalkoot

Maija Viherä - Tietotaitotalkoot

Tietotaitotalkoot? Kuulin konseptista vasta viikko sitten, kun kysyin eräältä tutulta, mitä hyvää ja todellista nettiajan kansalaisyhteiskunnan toimintaa Suomessa löytyy. Samainen tuttu suositteli, että juttelisin Maija Viherän ja Liisa Kirveen kanssa ja kysyisin samalla ”verkostosihteereistä” ja ”puhelinringistä”. En olisi silloin arvannut vain viikkoa myöhemmin olevani osallistujana tietotaitotakoissa.

Mikä on Tietotaitotalkoot?
Talkoohankkeessa tehdään yhdessä jokin yhteisön tarvitsema tuote, kuten lehti, verkkosivu tai vastaava ja tietenkin samalla opitaan tietotaitoja. Perimmäinen motiivi Maija Viherän mukaan on pyrkimys siihen, että tietotekniikka on aivan kaikkien käytössä. Liian usein tietotekniikka nähdään välineellisesti tehostamaan esimerkiksi hallinnon toimintaa, mutta parhaimmillaan se voi olla keino ihmisten itseilmaisuun. Viherä lainaa talkoiden taustaideologiassa Filosofi Erik Ahlmanin sanoja ”Ihmisen idea ei ole valtaan pyrkiminen, niin kuin Nietzsche sanoo, eikä elämän jatkuvuuden turvaaminen, kuten Darwin toteaa, vaan ihmisen idea on itseilmaisu.” Toimintamallia on toteutettu erilaisissa yhteisöissä. Tällä kertaa yhteisönä toimi Aktiivi -hankkeen ( www.aktiivi.info ) järjestämän ”Vaikuta ja valloita verkostoissa!” -tilaisuuden osallistujat täällä Hämeenlinnassa.

Sekä Maija että Johanna Viherä ja kolmas tietotaitotalkoissa luotsina toiminut Liisa Kirves ovat olleet mukana kansalaisten viestintätaitojen kehittämisessä jo pari kymmentä vuotta. Ensimmäinen nuorten viestintäleiri järjestettiin jo vuonna 1987. Kun kysyin, millä tavalla leirien ja koulutusten konseptit ovat kehittyneet matkan varrella Maija vastasi, että peruskonsepti on säilynyt samana, koska se alunperinkin kehitettiin tavoitetilasta lähtien. Vain tekniikka on muuttunut matkan varrella. Nykyisinkin leireillä otetaan uusinta tekniikkaa käyttöön, tämä kuulemma vetoaa poikiin, kun tytttöjä taas kiinnostaa ensisijaisesti sisällön tuottaminen.

Tietoja aiheesta apoikola

Open data advocate from Finland

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>