Wikidemokratia kaupunkisuunnittelussa

Wikisuunnittelussa maallikoiden luomat kaupunkivisiot käännetään arkkitehtikielelle

Minkälaista on nettiajan demokratia? Huonoimmassa tapauksessa se on mielestäni sitä, että nykyiset osallistamiskäytännöt siirretään sellaisenaan nettiin. Parhaassa tapauksessa se on sitä, että internetin omat ominaispiirteet hyödynnetään luomaan kokonaan uudenlaisia osallistumisprosesseja, jotka ovat nykykansalaisten koulutustason ja kykyjen tasolla.

Kehittämässäni wikisuunnittelu-menetelmässä on kokeiltu miten vertaistuotannon periaatteita voidaan soveltaa kaupunkisuunnitteluun luomaan osallistamisprosessin, jossa maallikko-osallistujat voivat tehdä positiivisia ja rakentavia kontribuutioita kaupunkisuunitteluhankkeissa. Tällaiselle menetelmälle on tarvetta siksi, että nykyisissä osallistumiskäytännöissä on mahdollista tehdä lähinnä valituksia ja muistutuksia.

Wikisuunnittelu-menetelmää on käytetty mm. Espoon Vermon kaavoituksen yhteydessä

Wikisuunnittelussa matkitaan Wikipedian editointiprosessia, jossa artikkelit syntyvät ja kehittyvät eri kirjoittajien peräkkäisten muokkausten kautta. Wikisuunnittelutyöpajoissa osallistujat muokkaavat vuoron perään yhteisiä kaupunkipienoismalleja rajoitetussa ajassa. Suunnitteluammattilaiset avustavat selittämällä näkemystään eri muokkausten merkityksestä ja seuraamuksista. Työpajat antavat puitteet, jossa osallistujat voivat perehtyä suunnitteluongelmaan ja muodostaa siitä oman näkemyksensä ja oppia ymmärtämään ja hyväksymään niin toisten maallikoiden kuin ammattilaistenkin näkökulmia ja toivomuksia.

Kun työpajan jälkeen arkkitehti piirtää maallikoiden askartelun tulokset puhtaaksi, syntyy aineistoa joka muuttaa maallikoiden tekemät pienoismallit arkkitehtikielelle, jolloin kommunkaatiokuilu arkkitehtien ja maallikoiden välillä pienenee.

Wikisuunnittelussa asukkat voivat osallistua asuinympäristönsä suunnitteluun muillakin tavoilla kuin vastustamalla ja valittamalla.

Wikisuunnittelu on kivaa. Se antaa asukkaille mahdollisuuden osallistua ympäristönsuunnitteluun positiivisella ja mielekkäällä tavalla, ja sen avulla asukkaat ja suunnitteluammattilaiset voivat oppia ymmärtämään toistensa näkökulmia uudella tavalla. Eräs wikisuunnnitteluhankkeessa mukana ollut kaavoittaja summasikin kokemuksensa näin: ”Ensimmäistä kertaa sain olla asukkaiden kanssa samalla puolella aitaa”

Peter Tattersall on arkkitehti, joka on erikoistunut osallistavaan suunnitteluun

3 Responses to Wikidemokratia kaupunkisuunnittelussa

  1. PKD sanoo:

    Ainakin tuo ”siirtämisen” mahdottomuus on hyvä tietää.
    Alussa – ja oikeastaan koko ajan vieläkin – kun painotutotteita yritettiin viedä nettiin sen kummemmin miettimättä mitä yritetään tehdä ja miksi näin pitäisi tehdä, tulokset olivat ajanhukkaa. Kirja ei ole elokuva, runo ei ole biisi jne.

  2. Pingback: Nettikansan kalenteria 2011 | Mahdollista

  3. Pingback: Verkkodemokratia kaupungeissa [JULKINEN DRAFT] | Mahdollista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>