Wikikansalaisuutta?

Perinteinen tapa osallistua yhteiskunnan toimintaan on ollut puoluejärjestöjen ja äänestämisen kautta. Viime aikoina on kuitenkin ollut merkkejä siitä että edustuksellisen demokratia ja sen toimivuuden tuntu ovat kriisiytymässä. Niinpä ihmisetkin ovat alkaneet etsiä uusia tapoja vaikuttaa oman lähiympäristönsä toimintaan, porkkanamafioita ja guerilla gardeningeja.

Olisiko viestintäteknologian kehittyessä uusi mahdollisuus aktivoida ihmisiä osallistumaan viralliseen yhteisten asioiden hoitasialista-logooon puoluejärjestelmien ja järjestökentän ulkopuolelta? Voisiko kynnystä madaltaa luomalla tapoja osallistua yhteiskuntaan vaikkapa wikimäisesti, juuri niiden asioiden kohdalta ja sen verran kuin itseä sattuu kiinnostamaan?

Asialista.fi:n tarkoitus on kerätä aktiivisten kansalaisten voimin tietoa päätöksenteosta niin, että kokonaisuus syntyy usean ihmisen panoksesta. Normaalisti digitaalisen jalanjäljen peruuttamattomuus voi saada monet arkailemaan oman osaamisen jakamista, ja sinänsä hyvää tarkoittava sähköinen tunnistautuminen saattaa samalla heikentää ihmisten halua jakaa yksityiskohtaisia tietojaan tunnistumisen pelossa. Wikimäinen tietojen kokoaminen nimimerkkien varjossa voisi alentaa osallistumisen kynnystä.

Asialista.fi-ajatusta kehitellessämme olemme törmänneet ihmisten innostamisen vaikeuteen. Kuten kaikessa vapaaehtoistoiminnassa, myös tämäntapaisessa verkko-osallistumisessa ihmiset lähtevät käyntiin yksittäisistä asioista, jotka ovat lähellä heidän elämäntilannettaan ja lähiympäristöään. Hallinnollisiin asioihin osallistuminen puolejärjestelmien ulkopuolelta on vierasta. Asialista.fi-konseptilla on vielä työtä sen näyttämisessä potentiaalisille tuleville asioiden taustoittajille, että arjen tärkeät asiat löytyvät kaivamalla hallinnon syövereistä ja että selvitystyöllä niihin löydetään myös vaikutuskanavat.

asialista-työpaja

Asialista Helsinki -työpaja Hub Helsingissä kesäkuussa 2010.

Hallinnon rooli sosiaalisessa mediassa hakee vielä muotoaan vasta muotoutuvassa olevan kulttuurin ja käyttöehtojen epämääräisyyden takia. Olemassa oleva lainsäädäntö luo reunaehdot virkamiesten mahdollisuuksiin avata valmisteltavia asioita.

Käytännön esimerkki hallinnon roolin vaikeudesta on esimerkiksi videoidut valtuustokokoukset. Kaupungin virkamiehet eivät voi editoita pitkä kokousnauhoja, koska silloin he joutuisivat valitsemaan, mitkä kannanotoista ovat olleet tärkeitä. Jos taas videoita ei editoida, niillä on vähän arvoa koska kukaan ei jaksa kahlata niiden läpi. Ratkaisuna kansalaisilla on kuitenkin editoimiseen täysi oikeus. Samalla tavoin sosiaalisessa mediassa kansalaisten toimintamahdollisuudet hallinnon hoitamien asioiden suhteen ovat hyvin laajat.

Asialistaa kehitettäessä ongelmaksi on osoittautunut koko päätösmateriaalin saaminen käsiin päätösten taustoittamiseksi. Onneksi on jo olemassa kaupunkeja, joiden esityslistat ovat julkaisujärjestelmissä ajantasaisina. Useimmissa kaupungeissa kuitenkin valmistelumateriaaliin on hyvin vaikea päästä kiinni. Positiivisena poikkeuksena on esimerkiksi Tampereen kaupungin kehittämä Valma-järjestelmä.

Parhaissakin tapauksissa kaupunkien asianhallintajärjestelmät ovat jättimäisiä järjestelmiä, joiden tekninen hahmottaminen ja niihin liittyvien rajapintojen löytyminen tarvitsisi välttämättä kaupungin omien it-ihmisten vastaantulemista. Lisäksi tarvittaisiin sitä, että kaupunkien julkaisujärjestelmät tarjoaisivat valmistelumateriaalia eivätkä vain lopullisia päätöksiä.

Jos uuteen tietomateriaalitarpeeseen herättäisiin kaupungeissa ja samaan aikaan Asialista ja muut sen tapaiset konseptit onnistuisivat kytkemään ihmiset heitä kiinnostaviin arjen asioihin joita politiikka ja hallinto heidän puolestaan ajaa, meillä voisi pian olla käsissä toimiva demokratia 2.0.

Saara Paavola, Liisa Heikinheimo ja Karoliina Luoto
Asialista.fi

4 Responses to Wikikansalaisuutta?

  1. Juho Makkonen sanoo:

    Näkyy pukkaavan spämmiä jostain tuonne Asialista.fi -saitin etusivulle, kannattanee käydä sulkemassa joku vipu. Tätä se teettää kun koittaa olla avoin netissä. :/

  2. Pingback: Tunnelma tiivistyy | Mahdollista

  3. Pingback: Avoimen demokratian rinki | Mahdollista

  4. Pingback: Verkkodemokratia kaupungeissa [JULKINEN DRAFT] | Mahdollista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>