Säätäjät tietoyhteiskunnan tukijoukoissa

Mikään automaatti tai voima maailmassa ei tule voittamaan ihmistä kulttuurin ja yhteiskunnan kehittämisen välineenä. Tietoyhteiskunta on osaltaan madaltanut kynnystä monenlaiseen yhteisölliseen toimintaan. Ihmisten ja ajatuksen löydyttyä alkaa kuitenkin toiminnan pyörittämisen harmaa arki, joka voi tuoda toimintaan huomattavia kuluja ja pahimmillaan muodostaa jopa esteen ajatuksen viemiselle eteenpäin. Kortensa kekoon kantavat monenlaiset tukiyhdistykset, jollaiseksi myös edustamani Säätöyhteisö B2 ry:n lasken.

Tänä päivänä B2 tukee netissä kulttuuridiversiteetin, sananvapauden, yksilön oikeuksien ja tasavertaisuuden kanssa toimivia yksilöitä ja yhteisöjä. Yleisin tuen muoto liittyy verkko-osoitteiden, kotisivujen tai muiden verkkopalvelujen ylläpitoon.

Tekniikkaa muuttuu, tarve ei

On kulunut noin 12 vuotta siitä kun ensimmäisen kerran tarjouduin ylläpitämään maksutonta kotisivutilaa suomalaiselle verkkopeliyhteisölle. Tuohon aikaan kotisivutilaa oli tarjolla melko rajallisesti, lähinnä hyvin pienimuotoisena Internet-liittymän kaupanpäällisenä tai hurjan kalliina kaupallisina palveluina. Tänä päivänä tarjonta on aivan toista ja hintahaitari erinomaisen laaja. Maksuttomalle avulle on kuitenkin yhä paljon kysyntää, vaikkakin avuntarveen laatu elää jatkuvaa muutosta. Simppeliä kotisivutilaa tärkeämpää apua tänä päivänä ovat erilaiset tietokantaratkaisut ja virtuaalipalvelimet.

Reilun vuosikymmenen aikana teknisiä muutoksia on tapahtunut hurjasti. Yhdistyksemme nimessä säätö viittaa nimenomaan haluumme kikkailla ja viritellä mitä hulluimpia uusia teknisiä kommervenkkejä. Säätämisen ilo ja lapsenomainen kokeilunhalu jaksavat innostaa vuodesta toiseen. Mahdollisuus säätää jotain omaa ja yhteisölle hyödyllistä on myös loistavaa stressinlievitystä saman alan virkatyöstä, jossa improvisoinnille ja kikkailulle on kovin kitsaasti tilaa. Innostuksen myötä myös tekninen laatu on kehittynyt ja pystymme laatutasossa vastaamaan alan yritysten numeroihin. Kilpailijaksi heille emme kuitenkaan pyri – emme myy mitään ja tarjoamme palveluita vain epäkaupallisille tahoille.

Jos tekniikka kehittyy, samaa ei voi sanoa verkon yhteisöistä. Lähes toimintamme alkupäivistä asti törmäämme tuon tuosta ajattomaan keskusteluun puolueellisuudesta. Se mikä 1990-luvulla oli väärien nettipeliyhteisöjen tukemista on 2000-luvun lopulla muuttunut joko väitteiksi rasismista tai maahanmuuttajien hyysäyksestä. Ajatus yhdistyksestä puolueettomana tuen tarjoajana on monille täysin mahdoton konsepti. Monille tuntuu olevan tärkeää heijastaa aina kulloinkin tietyn tukemamme yhteisön arvoja meihin itseemme. Tuntuu uskomattomalta, että joudumme tänäkin päivän tekemään julkilausumia, jossa ilmoitamme tukevamme kaikenlaisia mielipiteitä neutraalisti. Voin ounastella, että kyseessä on sama ilmiö joka leimaa blogosfäärissä mediataloja tiettyjen puolueiden, yritysten tai aatteiden markkinavoimiksi.

Säätää, vaan ei kuulu?

Lopultakin mediapelistä selviää hengittämällä syvään ja teknisten ongelmien ratkaisu on useimmiten enemmän hauskaa kuin murhetta. Tämän myötä kovin haasteemme onkin tiedotuksessa. Kun vuosibudjetti on satasia ja aktiivikunnassa enemmän tekniikan kuin markkinoinnin osaamista, huomaamme hukkuvamme netin massaan helposti. Haaste tiedotuksesta onkin verkossa päivä päivältä suurempi kenelle tahansa. Kenties tähän haasteeseen löytyy yhteistuumin ratkaisuehdotuksia.

2 Responses to Säätäjät tietoyhteiskunnan tukijoukoissa

  1. Pingback: Tunnelma tiivistyy | Mahdollista

  2. Pingback: Huumasta toivuttuamme | Mahdollista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>