Jaettu maa (Korttelipihat)

Tila on niukka resurssi, etenkin kaupungeissa. Tämä niukkuus on sekä haaste että mahdollisuus. Suomen kaupungeissa on määrällisesti verrattain paljon (ulko-) tilaa jopa Helsingin kantakaupungissa. Oheisissa karttakuvissa Kallion kaupunginosan korttelipihat sekä niiden yhteenlasketun pinta-alan. Seuraavassa kuvassa on näkymä tyypilliseltä helsinkiläiseltä korttelipihalta.

Mielestäni Suomessa tilaan ja tilankäyttöön tulisi suhtautua nykyistä paljon kokonaisvaltaisemmin  sekä konkreettisemmin.

Kokonaisvaltaisuus tarkoittaa yhteiskunnan eri toimijoiden ja väestönryhmien tilankäyttöön liittyvien intressien, ideoiden sekä mahdollisuuksien läpileikkaavaa tunnistamista. Kaupunkien lapsiperheet, ikäihmiset, syrjäytyneet ja muutoin vain kodin ulkopuolisesta joutilaisuudesta tai puuhakkuudesta iloa saavat eivät kummoisia vaadi, vaan sen sijaan toisivat antaa oman maailmansa kaupungin todellisuuteen.

Konkreettisuus tarkoittaa tilan näkemistä mahdollisuutena vailla päälleliimattuja rajoitteita ja merkityksiä. Jokaista neliömetriä tulee pitää mahdollisuutena ideoille, jotka kumpuavat sekä tilasta itsestään että katsojasta. Radanvarressa voi kasvattaa punajuuria, korttelipihalle voi rakentaa puumajan, parkkipaikalla voi pelata sulkapalloa, 10 vuotta tyhjillään olleen makasiinirakennuksen voi kunnostaa, supermarketin parkkikentälle voi rakentaa asuintalon.

Helsingin korttelipihat ovat karu esimerkki kaupunkitilan tuhlailusta. Pihoilla on fyysisiä esteitä: aitoja, autoja, ajoväyliä. Pihat on aikanaan suunniteltu yhtenäisiksi ja yhteisiksi. Näin ei kuitenkaan ole – taloyhtiöiden välinen yhteispeli on erittäin harvinaista ja suurten ponnisteluiden ja voittojen takana. Kaupunkitilan yhteisomistuksen ja -toiminnan onnistumiset ja epäonnistumiset tulisi jakaa – tässä ensimmäinen haasteeni nettiajan kansalaiskunnalle!

Elämän ja ihmisten kirjavuus on kaupunkien potentiaali, joka haastaa kaupunkitilan hallitsijat ja käyttäjät. Miten kaupunkitilaan liittyvät intressit ja ideat kohtaavat resurssit ja toteutuskeinot? Siinä toinen haaste nettiajan kansalaisyhteiskunnalle!

http://www.landshare.net/
http://www.helisto.net/?page_id=39
http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=7928479748&ref=ts
http://www.seglet.com/Home.aspx/Index
http://www.kaupunkiviljely.fi/
http://www.streetfilms.org/category/public-space/

3 Responses to Jaettu maa (Korttelipihat)

  1. Aivan erinomaista. Asun itse pienkerrostalossa, joka on rakennettu vanhan puukorttelitalon paikalle. Talojen keskellä on tietysti laaja aidoin pilkottu alue, joka yhtenäisenä toisi asumiseeen aivan uuden sykkeen.

    Tulen vielä syksyllä toteuttamaan hankkeen vaasalaisia.info blogissa, joka nostaa esille aidat. portit ja porttaalit ja talojen seinämaalaukset, joita siis ei juuri ole. Ehkä myös kyltityksen ja viitoituksen.

  2. Pingback: Tunnelma tiivistyy | Mahdollista

  3. Pingback: Pystyvyysusko siirtää vuoria | Mahdollista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>