Veropuu

Veropuu

Veropuu on suunnitelma nettipalveluksi, joka visualisoi julkissektorin organisaatioiden tulot ja menot helposti avautuvan puu-metaforan avulla. Puun juurina ovat tulot, jotka liittyvät runkoon ja edelleen haarautuvat menoina oksiin. Organisaation eri hallintokuntien allokoimat rahamäärät käyvät ilmi oksien paksuuksista.

Veropuun yhtenä tarkoituksena on tarjota kokonaiskuva kunnan, kaupungin tai valtion varainkäytöstä. Veropuun avulla voitaisiin parantaa niin virkamiesten, poliitikkojen kuin kansalaistenkin ymmärrystä julkisen sektorin toiminnasta, ja siten antaa kaikille osapuolille mahdollisuus muodostaa harkittuja ja valistuneita kannanottoja julkishallinnon toimintaan.

Veropuu kuitenkin pyrkii olemaan muutakin kuin pelkkä datavisualisointityökalu. Veropuu voi toimia alustana, jossa kansalaiset voivat arvioida julkisen sektorin tuottamia palveluja (jotka Veropuussa esitetään hedelminä) ja keskustella keskenään siitä, miten verorahoja voisi parhaiten käyttää ratkaisemaan kansalaisten itse määrittelemiä ongelmia. Uusia budjetointiratkaisuja voidaan Veropuun avulla simuloida ja työstää yhteistuumin kansalaisten, virkamiesten ja poliitikkojen kesken. Lisäksi Veropuuta voidaan käyttää uutisointikanavana, siten että tulo- ja menoeriin liittyviä uutisartikkeleita ja muita taustatietoja upotetaan Veropuun relevanttien oksien tai juurten yhteyteen.

Veropuun tavoitteena on luoda puitteet nykyistä käyttäjäkeskeisemmälle hallinnolle ja budjetoinnille. Viime vuosisadan poliittista keskustelua leimasi puolueiden välinen kinastelu siitä, tuleeko valtion talouden olla nykyistä suurempi vai pienempi. Toivon, että uudet digitaaliset välineet ja niistä kumpuavat uudet toimintamallit auttavat meitä siirtymään kollektiiviseen keskusteluun siitä, mitkä ovat yhteiskunnan ongelmat, ja miten nämä voidaan kaikkein fiksuimmin ratkaista.

Veropuu-työpajasession tarkempi sisältö kerrotaan leiripäivänä. Nähdään Treella!

6 Responses to Veropuu

 1. Pingback: Tunnelma tiivistyy | Mahdollista

 2. Antti Poikola sanoo:

  Parempi myöhään, kuin ei ollenkaan…

  Kiitos sessiosta, tässä muutamia minulle vielä kuukauden jälkeen mieleen jääneitä asioita:
  Jos yhteiskunnallinen yrittäminen kiinnostaa, niin varmasti kannattaa olla yhteydessä SYY ry:hyn, HUB Helsinkiin ja osallistua Be a Change -tapahtumaan 19-21.11 2010

  Yhteiskunnallisesten liikeideoiden rahoitusmahdollisuudet ovat vielä Suomessa kohtuullisen hankalat, olisi mielenkiintoista tehdä benchmarkkausta mahdollisuuksista hakea rahoitusta ulkomaisista Social Entrepreneurship säätiöistä, kuten Ashoka http://www.ashoka.org/support/

  Toinen ajatus, mikä jäi mieleen oli, että voisiko idean kanssa liittoutua jonkun toisen toimijan kanssa, esim. dataa analysoiva firma (esm. Pengon Oy)- tai julkishallinnolle IT-ratkaisuja tekevä firma.

  Kenties idea ja alusta Open sourcena ja oma elänto konsultoinnista?

 3. Pingback: Avoimen demokratian rinki | Mahdollista

 4. Pingback: Verkkodemokratia kaupungeissa [JULKINEN DRAFT] | Mahdollista

 5. Hei!
  Kiinnostuin tästä puusta, koska sillä voisi hyvin havainnollistaa kuntataloutta. Onko puuhun millaiset käyttöoikeudet eli kuka sen on suunnitellut ja miten sen saisi esim. yksittäinen kaupunki käyttöönsä? Millä tekniikalla tämä on toteutettu?

 6. Hei Kaisa!

  Veropuu on nimenomaan suunnitteltu kuntatalouden havainnollistamiseen. Veropuu on Hahmota Oy:n kehittämä tuote, jossa puukaaviot generoidaan automaattisesti excel-taulukkojen perusteella. Puut voidaan julkaista kehittämämme käyttöliittymän avulla (ks. esim. http://labs.hahmota.fi/kansantalous) joka voidaan upottaa esim. kunnan omille nettisivuille. Ota yhteyttä minuun (peter@hahmota.fi) niin kerron lisää, ja näytän myös esimerkkejä Veropuun käytöstä kuntatalouden visualisoimisessa.

  Terv.
  Peter Tattersall / Hahmota Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>