Blogi perustettu, mitä sitten? – eli nettiajan kansalaisliikkeen HOWTO

Joskus ennen muinoin, kun heräsi tarve ajaa asiaa, perustettiin yhdistys, joskus jopa puolue. Nykyään perustetaan facebook-ryhmä ja addressi addressit.comiin. Onko mikään oikeastaan muuttunut?

Väitän että on, koska facebook-fanisi eivät tule koskaan tekemään vallankumousta. Mutta ei mennä nyt vallankumouksiin sen enempää (*), vaan puhutaan vähän arkisemmasta vaikuttamisesta. Ja unohdetaan yhdistykset, puolueet, abstrakti teoria ja historian muistelu. Miten ihan käytännössä perustetaan nettiajan kansalaisliike?

Kansalaisliikkeillä on nykyään uusia tehokkaiden kommunikaatiovälineitä, mutta niiden lisäksi ja takia myös muutama uusi sudenkuoppa varottavanaan. Tässä muutamia käytännön nyrkkisääntöjä oman kokemukseni pohjalta.

1) Tavoite on reaalimaailmassa

Millään, mitä tapahtuu Internetissä, ei ole väliä, ellei se saa aikaan muutoksia myös Internetin ulkopuolella. Emme elä tekoälyinä singulariteetissa, ja tämä on syytä muistaa.

Jokaisen ryhmän, sivun, blogin, kanavan ja ties minkä, mitä nettiin perustetaan, tulee liittyä johonkin myös netin ulkopuolella. Jos ihmiset tuntevat vain internetissä, tavoite tulee olla tutustuttaa heidät myös livenä. Facebook-fanituksella pitää olla kohde, jota voi fanittaa myös sen ulkopuolella.

Sori nyt vaan kaikki sosiaalisen median pioneerit, mutta ideanne eivät ole todellisuutta. Ja todellisuus on se, millä on väliä. Se, että kriittinen pyöräretki saa päivässä 200 fania facebookissa on kivaa, mutta väliä on vain sillä, moniko faneista pyöräilee mukaan seuraavalle retkelle.

2) Sosiaalinen media on internetin ADHD-lapsi

Sen huomio on intensiivistä, todella lyhytaikaista ja tulee yllättäen. Ei pidä olettaa, että sillä olisi suuriakaan pysyviä vaikutuksia.

Kirjoitin taannoin pyöräilyn väistösäännöistä risteyksissä, ja blogaus sai kahdessa päivässä 10 000 lukijaa. Kuukauden kuluttua suosituin artikkeli oli omenahilloresepti, ja ne risteysten väistösäännöt ovat tietenkin samat kuin ennenkin.

3) Tavoite on muodostaa yhteisö, ei virtuaaliyhteisöä

Kansalaisliikkeen toiminta perustuu siihen, että on tietty ydinjoukko toimijoita, jotka oppivat tuntemaan toisensa, oppivat luottamaan toisiinsa, kokevat toimivansa yhteisellä asialla ja oppivat toimimaan yhdessä. Syntyy yhteinen identiteetti ja kertyy yhteistä osaamista, jota voidaan jakaa.

Oppiminen on tärkeää. Se on sekä yhdessä toimimisen muotojen oppimista, että ihan konkreettisia käytännön asioita. Kuka viranomainen vastaa tästä asiasta? Miten kansalaitsen muodolliset vaikutuskanavat toimivat? Tarkoittaako se mitään, jos poliitikko sanoo tukevansa asiaa? Miljoona pientä asiaa, joista syntyy toimimisen traditio.

Yhteinen identiteetti on tärkeä. Yhteinen toimijuus. Kokemus siitä, kuinka tässä ei ole vain joukko samaa mieltä olevia ihmisiä, vaan me, jotka ajamme meidän asiaa.

Toiminnan pitää tietenkin olla mahdollisimman avointa, ja uusia ihmisiä mukaan houkuttelevaa, helppoja sisäänpääsymahdollisuuksia tarjoavaa. Tässä internet ja sosiaalinen media ovat parhaimmillaan. Mutta olisi harhaista kuvitella, ettei toiminta aina lepäisi tietyn, melko pienen joukon harteilla. Kaiken internet-toiminnan esiäidissä, avoimessa ohjelmistokehityksessäkin 99% tuloksista tuottaa 1% tekijöistä.

Konkreettisena esimerkkinä siitä mitä tarkoitan Kaupunkifillari:

 • Kaupunkifillari on blogi, pyöräilypoliittinen blogi: http://www.kaupunkifillari.fi/
 • Kaupunkifillari on myös facebook-sivu http://www.facebook.com/kaupunkifillari (you like this)
 • Kaupunkifillari on myös IRC-kanava, #kaupunkifillari (IRCNet)
 • Kaupunkifillari ei ole yhdistys, eikä mikään muukaan muodollinen toimija, joskin sillä on historiallinen yhteys Helsingin vihreisiin.

Blogi on hyvä keino keskustella, ja kirjata auki ajatuksia. Se on myös hyvä tapa näyttää, mitä on tapahtumassa. Se, että ihmiset lukevat blogia, ei kuitenkaan muuta maailmaa. Ehkä tärkein kaupunkifillarin toimintatapa onkin kommentoida liikennesuunnitelmia, katusuunnitelmia ja kaavoja. Esimerkiksi sopii vaikkapa Ruoholahdenkatu, jonka pyöräsuunnitelmat saimme uudistettua. Olemme myös kommentoineen lakihankkeita, ja suunnittelleet Helsinkiin pyöräilyn pääväyliä.

Vastaavasti facebook-sivu sopii hyvin tiedotukseen, ja myös näyttää kivalta. Sen kautta on kuitenkin vielä blogiakin vaikeampi oppia yhdessä toimintatapoja.

Tässä lopuksi muutamia kysymyksiä, joista haluaisin leirinuotiolla keskustella

 1. Kuinka opitaan toimimista yhdessä netissä? Millä välineillä se onnistuu, ja millä ei?
 2. Kuinka luodaan yhteistä toimijuutta ja identiteettiä netissä? Liketys ei siihen riitä.
 3. Kuinka saadaan nettiaktivismilla aikaan jotain netin ulkopuolella? Vai saadaanko?
 4. Miltä näyttä nettiajan kansalaisliikkeen HOWTO vuonna 2010? Ensin facebookryhmä, sitten yhteisblogi, sitten mitä?

(*) sosiaalisesta mediasta ja vallankumouksista kiinnostuneiden kannattaa lukea New Yorkerin hieno artikkeli aiheesta. Linkin löysin tietenkin Facebookista.

9 Responses to Blogi perustettu, mitä sitten? – eli nettiajan kansalaisliikkeen HOWTO

 1. Vesa Ilola sanoo:

  Avainsana on liikkessä ja intohimossa. Somettaminen on virtaa siinä missä uutisvirta sanomalehdissä. Yksilöt ovat yhteisön takana tekemässä muutosta. Tottakai tarvitaan tekoja enemmän kuin puheita, mutta kuka haluaa pois mukavuusalueelta?

  Vaikuttavuuskin on subjektiivista. Odotan mielenkiinnolla mitä journalistien paljastus vaikutti ehdokkaitten rahoitukseen.

  Kaipaan kansalaisyrittäjyyttä. Yhä useamman yrityksen arvopapereissa lukee hyvinvointi, mutta tutkimukset huutavat johtamiskriisiä ja väsymystä. Hyvinvointiyhteiskunta pelastuu vain kun riittävän moni puhaltaa samaan hiileen ja saa aikaan arkea muuttavia vaikuttavuuksia. Ja sitä kautta hyvinvointia.

  Ihan kivan näköiset tukijasponsorilogot muuten tuossa alakerrassa ;-)

 2. ”Mitään siihen lisäämättä. Mitään siitä poistamatta.”

  vaasalaisia.info kaupunkiblogi on saanut aikaan selvityksen (kollektiivinen kansalaisaloite) maahanmuuton vaasalaisille aiheuttamista kustannuksista. Kustannukset esitellään tämän kuun aikana. Näin on luvattu.

  Osa valtuutetuista on sitä mieltä että kaupunkiblogi on asettunut rasistien puolelle vaatimalla selvitystä. Heidän mukaansa selvitys vain lisää maahanmuuttovihamielisyyttä.

  Nämä ovat poistaneet itsensä kaupunkiblogin foorumiin kirjoittavien joukosta. Moni muukaan ei uskalla enää kirjoittaa pelätessään rasistiksi leimaamista. Että silleen.

 3. Carlos Lamuela sanoo:

  Heippa!

  Thanks for the post! Really interesting and just when I have been thinking for some months about starting a facebook group, blog, etc ;-)

  …to drive forward the theme of ”Ihmisten Helsinki on Mottoritieton Helsinki”, that is, highway-to-boulevard projects. I just graduated with a thesis on ”From Länsiväylä to länsibulevardi” and the question is just that: ”Mittä sitten?”. Of course, most likely the question would be the same even after starting the facebook group, unless the next step, the ideas to move forward would come from the interaction with other people facilitated by the social media tools.

  And I also found this post via facebook, so at least it has got me closer to action…. if I agree with you that unless I get up from the sofa and do something in real life, all of this is going nowhere…

  Terveisin!
  Carlos

 4. Otso Kivekäs sanoo:

  Vesa: Somettaminen on usein tajunnanvirtaa, ja mikäs siinä. Itseskin tulee moista harrastettua. Tällä kertaa katson asiaa kuitenkin kansalaisliikkeen näkökulmasta, ja liikkeen kannalta tajunnanvirta-sometus on verrattavissa maailman parantamiseen parin tuopin jälkeen baarissa. Se on usein hauskaa, ja siinä voi syntyä uusia ideoita, mutta se ei vie asioita vielä mitenkään eteenpäin itsessään. Siksi yhteys reaalimaailmaan on hyvä pitää mielessä.

  Esim tämä postaus yhdistyy suoraan huomiseen minisessioon, ja siksiohjaan vastaukseni sen suuntaan, ohittaen ehkä muita teemoja. :)

  Tapio: Informaation julkaisemisen mahdolliset haitat ovat aina hankala kysymys, ja erityisesti maahanmuuttoon liittyvä informaatio on melko herkkä asia tämän päivän suomessa. Itse kannatan pääasiassa informaation avaamista ja auki kaivamista, juuri kuten olette ilmeisesti tehneet. Tässäkin vaan on se ongelma, että yksiselitteisiä oikeita tapoja laskea asiaa ei ole, joten laskujen tulokset riippuvat siitä, kuka laksee ja miten. tai ainakin aina voidaan epäillä niiden riippuvan. Sotkuiseksi siis menee.

  Carlos: I’ve been thinking about the slogan ”Ihmisten helsinki” also myself :)

  Are you coming to Tampere tomorrow? It would be very interesting to talk more on this. Also your tehsis sounds like must reading, is it online somewhere?

  Back on the topic, I think social media and internet tools in general are great for getting people to know about things. But they are not the ends, only means. And I think that to get something concrete done, one should never forget the wolrd outside internet.

  That being said, I think ”Lisää kaupunkia Helsinkiin” facebook group might be quite close to what you’ve been thinking. One of my personal targets for the Mindtrek session is actually to get ideas, what to do with that group/theme/movement next. A Blog? Registered society (ry)? Boozing group? Facebook group and IRC channel (#kaupunkisuunnittelu) we have already.

 5. Pingback: Tunnelma tiivistyy | Mahdollista

 6. Antti Poikola sanoo:

  Kaksi viimeaikoina tähän aiheeseen liittyvää keskustelua herättänyt ja kriittistä kirjoitusta:
  Clicktivism is ruining leftist activism by Micah White:
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/aug/12/clicktivism-ruining-leftist-activism

  Why the revolution will not be tweeted by Malcolm Gladwell:
  http://www.newyorker.com/reporting/2010/10/04/101004fa_fact_gladwell#ixzz12Wt3QBnZ
  http://www.newyorker.com/reporting/2010/10/04/101004fa_fact_gladwell

 7. Pingback: Napanuora | Helsingin Kaupunkifillari

 8. Pingback: Konteksti yhteisöjen kantavana voimana | Mahdollista

 9. Pingback: Nettikansan kalenteria 2011 | Mahdollista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>