Nettinuorisotyötä

(Alustus Nettiajan kansalaisyhteiskunta -leiripäivän minisessioon)

Nettiin kiinni kasvaneet nuoret käyttävät lukuisia eri palveluita sujuvasti, mutta kunnalliset toimijat eivät pysy perässä. Vuosia jatkunut kato kuntien nuorisopalveluissa on kiihtynyt viime aikoina, kun nuorisotalon sijaan voikin kavereiden kanssa jutella netissä ja tutustua siellä uusiin ihmisiin sekä viettää aikaa. Vaikka nuoret oppivat nettiasioita nopeasti, on esimerkiksi medialukutaidossa ikävän iso aukko. Koulu yrittää vastata ajan haasteisiin, muttei myöskään pysy täysillä perässä.

Miten nuorisotyössä voitaisiin hyödyntää nettiä? Mitä lisäarvoa se toisi? Nyt rakennetaan pilvilinnoja ja vasta myöhemmin mietitään käytännön toteutuksia, niiden vaatimia resursseja, ihmisten kouluttamisia ja muita ikäviä asioita. Villit ideat kehiin!

Jotta voi ajatella nuorisotyömuotojen siirtämistä 2010-luvulle, lienee syytä esitellä lyhyesti nykyiset työmuodot. Pelkästään niihin ei kuitenkaan pidä juuttua, vaan ajatelkaa uusia toimintamuotoja perusidean pohjalta.

Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja.

Tavoitteen toteuttamisessa lähtökohtina ovat yhteisöllisyys, yhteisvastuu, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, monikulttuurisuus ja kansainvälisyys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen.

Huomioitavaa on, että nuorisolaki määrittelee nuoriksi kaikki alle 29-vuotiaat.

Nuorisotyöllä tarkoitetaan nuorten oman ajan käyttöön kohdistuvaa aktiivisen kansalaisuuden edistämistä samoin kuin nuorten sosiaalista vahvistamista, nuoren kasvun ja itsenäistymisen tukemista sekä sukupolvien välistä vuorovaikutusta.

Isoja sanoja, suuria tavoitteita.

Ei siis pidä tuudittautua siihen, mitä nuorisotyö on ollut itse kunkin omassa nuoruudessa vaan miten nettiä voitaisiin hyödyntää 2010-luvulla edellä mainittujen seikkojen pohjalta.

Lopuksi muutama evästys poliitikkojen suusta:

Pitää olla läsnä siellä missä nuoretkin ovat.
– Stefan Wallin, nuorisotyöstä vastaava ministeri

Kontakti läsnä olevaan luotettavaan aikuiseen tärkeä. Etenkin murrosiän myrskyissä on joskus helpompi kertoa asioista muulle kuin omalle vanhemmalle. Tähän verkon foorumeilla tapahtuva nuorisotyö tarjoaa hyvän mahdollisuuden. Erityisesti nuorille kanssakäyminen virtuaalimaailmassa on arkipäivää. Elämä verkossa on samanlaista arkista kanssakäymistä kuin kasvoista kasvoihin keskusteleminen tai vieretysten pelaaminen. Vanhempien on oltava perillä myös tästä osasta nuorten arkea.
– Suvi Lindén, viestintäministeri

On turvattava jatkumo verkkomaailmasta reaalimaailmaan. Verkossa ammattilaisen havaitsemiin nuorten ongelmiin on puututtava siten, että nuori saa tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut myös todellisuudessa.
– Peruspalveluministeri Paula Risikko

http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2008/10/verkkonuorisotyo.html

Tarmo Thorström
Hanketyöntekijä
Raketti-hanke
Kalliotie 5, 27100 Eurajoki
puh. 044 3124 273
s-posti: tarmo.thorstrom@eurajoki.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>