Puolue-, yhdistys- ja kansalaisvaikuttaminen verkon avustuksella

Netin käyttömahdollisuudet ovat aiheuttaneet paljon kuhinaa kansalaisvaikuttamisen aihepiirin ympärillä, mutta harva on perehtynyt tarkemmin sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Asia onkin usein nopeasti käsiteltyä toteamalla ”Nyt kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa”.

Aihetta kannattaa kuitenkin tutkia hieman pintaa syvemmältä, etsiä kohderyhmiä ja potentiaalisia äänen käytön vaikutuksia. Meillä Suomessa päivitettiin yhdistyslakia 1.9.2010 ja se toi vihdoin jo monien kaipaaman mahdollisuuden osallistua yhdistysten kokouksiin äänivaltaisena jäsenenä. Puolueet ovat laajentaneet informaatiokanaviaan netin avustuksella ja jopa pelkällä yhteishengellä on järjestetty tapahtumia.

Järjestäytymättömään yhdessätekemiseen netti onkin parempi kuin mikään muu väylä ikinä ennen. Samanmielisiä ihmisiä ei tarvitse löytyä lähipiiristä, kun heitä on mahdollisuus kerätä samaan keskusteluun koko maasta tai jopa maailmasta. Vasta yhdistyslain päivitys nosti puolue- ja yhdistystoiminnan edes kurottelemaan samanlaisia mahdollisuuksia. Yhdistysten ja puolueiden toimintaan on nyt mahdollisuus osallistua myös niillä, joilla pitkien välimatkojen takia paikalle saapuminen on vaikeaa. Vanhuksille, liikuntarajoitteisille ja vammaisille on nyt olemassa vaikutustapa, jota he voivat käyttää omilla ehdoillaan välittämättä fyysisistä rajoitteista. Demokratian voima paranee, sillä esille nostettavien asioiden kiinnostavuus ei ole enää kiinni vain karismaattisista esiintyjistä.

Teoreettiset mahdollisuudet ovat siis vihdoin saatu päivitettyä tälle vuosituhannelle, mutta miten on työkalujen laita? Sessiossa keskityn vaikuttamisen ja siihen tarvittavien työkalujen ympärille. Tarjonnassa on tällä hetkellä selkeä aukko, joka estää verkon kautta vaikuttamista sekä tarjoaa hyvälle liikeidealle tilaisuutta.

Yksi vastaus aiheeseen Puolue-, yhdistys- ja kansalaisvaikuttaminen verkon avustuksella

  1. Pingback: Tunnelma tiivistyy | Mahdollista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>