Vertaisverkoston kasvu – Case Sometu

Sometu – Sosiaalinen median oppimisen tukena on avoin ja itseorganisoituva verkosto, joka kokoaa yhteen kaikkia sosiaalisesta mediasta ja oppimisesta kiinnostuneita.

Verkoston jäsenillä on varsin kirjava tausta. Mukaan mahtuu niin opettajia, yrittäjiä, tutkijoita, opiskelijoita kuin kansalaisaktivistejakin. Kaikkia kuitenkin kiehtoo tavalla tai toisella sosiaalinen media ja sen mahdollisuudet uudistamassa ja tukemassa nykyisiä toimintamalleja.

Sometu syntyi Otavan Opiston organisoiman, samaa nimeä kantavan, kokeilevan työpajan pohjalta marraskuussa 2007. Idean isänä oli verkostossa edelleen aktiivisesti vaikuttava Ville Venäläinen. Ensimmäisessä kokeilevassa ja osallistavassa tapaamisessa oli paikalla noin 50 sosiaalisesta mediasta kiinnostunutta henkilöä ja netissä noin 20 aktiivista osallistujaa. Mukana olivat mm. Anne Rongas, Kari A. Hintikka ja Roope Mokka. Työpajan valmistelua tukemaan perustettu Ning-sivusto alkoi kasvaa ja sai vähän kerrallaan suuremman merkityksen kuin oli alunperin suunniteltu.

Ville Venäläinen kertoi Hämeenlinnassa ITK2008-päivillä ensimmäistä kertaa Sometusta. Asiasta raportoi mm. Timo Rainio blogissaan otsikolla ITK’08:n jälkihuumassa. Sometulla meni tapahtuman aikana 300 käyttäjän raja rikki.

Vuoden 2009 ITK-päivillä Hämeenlinnassa oli jo isompi panostus, kun Sometulla oli jäseniä 1800. Etukäteen Sometu Ningin ITK2009-ryhmässä tehtiin joukolla ideointia ja valmisteluja Sometu träkkiä varten. Timo Rainio raportoi tapahtumasta jälleen blogissaan ITK´09 ja Sometu huumaa. Salit olivat tupaten täynnä. Kyseisenä ajankohtana minäkin hyppäsin kunnolla Sometu-verkostoon mukaan. Olin reilua kuukautta aiemmin rekisteröitynyt Sometu Ningiin, mutta ITK-päivillä 2009 minut imaistiin mukaan. Tapasin kasvotusten monta verkosta tuttua ystävää sekä tutustuin uusiin kontakteihin. Olin käynyt Sanna Brauerin suosittelusta rekisteröitymässä Sometuun sekä tutustumassa Second Lifeen. Kahta viikkoa myöhemmin ITK-päivillä kerroin eOppimiskeskuksen osastolla, kuinka käytetään Second Lifea. Sometu oli ITK-päivillä kaikkien huulilla sekä tapahtuman käytävillä, verkossa sekä virtuaalimaailmoissa. Sometulla oli monia taustakanavia käytössä, kuten Twitter ja Qaiku. Halukkaille annettiin Sometu-osastolla opastusta eri sosiaalisen median välineiden käyttöön. Kirjoitin omista konferenssitunnelmistani blogikirjoituksen tapahtuman jälkeen otsikolla ITK´09 kokemukseni.

Tänä vuonna ITK-päivillä Hämeenlinnassa Sometu-verkosto toi uusia tuulia konferenssikäytäntöihin, kun osallistujat pääsivät ensimmäisenä päivänä kalamaljaan kuulemaan ja kommentoimaan tarinoita sekä toisena päivänä kahvittomaan kahvilaan toritunnelmaan aiheesta yrittäjyys. Valmistetut tehtiin avoimesti joukolla ideoimalla ja valmistelemalla ITK2010 -ryhmässä. Tapahtumien kulkua kirjattiin ylös myös ITK10-blogiin ja Sometu wikiin. Kalamaljassa pidin Janne Ruohiston kanssa Prezi-esityksen blogeista ja wikeistä. Torimuotoisessa teemaseminaarissa oli vuorossa Prezi-esityksemme yritysverkostoista yhdessä Janne Ruohiston, Timo Rainion, Tuija Marstion ja Susanna Kivelän kanssa. Tapahtuman aikoihin avoimeen Sometu-verkostoon oli liittynyt reilun kahden vuoden aikana jo lähes 3000 rekisteröitynyttä verkoston jäsentä.

Sometu-verkosto on minulle tärkeä paikka kohdata ihmisiä, vaihtaa ajatuksia sekä ideoida, oivaltaa ja oppia uutta. Saan Sometu-verkoston kautta paljon tietoa tulevista tapahtumista sekä hyviä neuvoja. Verkostossa ideoidaan, keskustellaan, kommentoidaan ja muodostetaan kollektiivinen käsitys asioista. Siellä kirjoitetaan blogijuttuja, perustetaan ryhmiä eri aihealueiden ympärille, jaetaan valokuvia ja videoita. Tietoa pölytetään eteenpäin. Vahvistamme toistemme sanomaa. Kaikilla on vapaus osallistua toimintaan ja keskusteluihin.

Tänään Sometu-verkostoon kuuluu 3298 jäsentä. Sometu-yhteisöstä on tullut minulle myös työ tänä kesänä, kun aloitin AVO-hankkeessa Sometu-osahankkeen osa-aikaisena työntekijänä työskentelyn. En osannut aavistaa keväällä 2009, että minulle rakkaasta harrastuksesta eli sosiaalisesta mediasta tulee kesällä 2010 hanketyötä, koulutusyrittäjyyttä sekä opiskelua. Kannattaa olla tarkkana, kun haaveilee, sillä haaveista voi tulla totta!

7 Responses to Vertaisverkoston kasvu – Case Sometu

 1. Tiivis Sometu -historiikki. Kuriositeettina tuonne alkuun voisi täydentää, että aikoinaan Jaikussa oli #vaparetki -niminen itseorganisoituva ja erittäin aktiivinen mikrokanava, jossa pörräsivät varhaiset somesta kiinnostuneet opettajat, pedagogit, kouluttajat ja tutkijat. Kun Sometu käynnistyi Otavan opistolla niin kaikki kirmasivat Ningiin muun muassa #vaparetki -kannusta :)

  Ihan väitöskirjani kannalta Sometu on ollut vaihtelevasti itseorganisoituva: alkuvaiheessa hyvinkin, mutta kun populaa alkoi olla noin 500+ niin alettiin tarvita kyllä aktiivista kätilöintiä parinkymmenen Sometu-aktiivin toimesta ja lopulta virkeän AVO-hankkeen kautta saatiin palkattu netti-innoittaja Sometuun. Tarkemmin itseorganisoitumisesta ja kätilöinnistä Anne Rongaksen vetämässä #nettikansa -sessiossa 6.10. http://mahdollista.fi/2010/10/03/sisapiirilaiset-ja-nettiverkostojen-katilointi/

  Hyvä wiki-projekti olisi Sometun tarinan kollektiivikirjoittaminen caseksi. Näitä verkosto -asioita mähkitään nykyään paljolti eri tahoilla, Ystäväyrittäjistä alkaen.

 2. Anne Rongas sanoo:

  Tarinoiden rooli nettiverkostoissa on merkittävä. Sometu-wikiin on avattu jo joitain aikoja sitten vapaa tila kertoa Sometu-tarinaa, mikä se juttu oikein on http://sometu.wikispaces.com/Sometu+on

 3. Pingback: Tunnelma tiivistyy | Mahdollista

 4. Anne, tuo on mennyt täysin ohi. Sinne siis :)

 5. Pingback: Viikkotiedote (vko 40) « Sometu blogi

 6. Mainio kirjoitus Pauliina. Mä olen hieman herkkänahkainen noiden sanamuotojen suhteen, mitä liittyy verkoston syntyyn. Idea tapahtumasta oli todellakin minun, mutta minusta on todella tärkeää tiedostaa etten oikeastaan ole tehnyt tässä mitään yksin. Hommaa ideoitiin yhdessä ja kätilöitiin yhdessä esiintyjien ja monen monen muun aktiivin kanssa. Yksittäisenä tekijänä Annen panos on ollut merkittävä alusta saakka aina tähän päivään :-)

 7. Pingback: Oppimassa ja fasilitoimassa Sometussa « Sometu blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>