Pystyvyysusko siirtää vuoria

Kirjoitin tämän postauksen alun perin omaan Avoin yritys -blogiimme, mutta Antin pyynnöstä julkaisen sen myös täällä.

Leiripäivä oli mainio kokemus. Tuli tavattua monta sellaista tahoa, joihin on ollut jo pitkään tarkoitus olla yhteydessä Kassin ja avoimen yrityksen tiimoilta, sekä tutustuttua myös moniin uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin ja hankkeisiin.

Avoimen yrityksen minisessiossa pohdittiin SoundBites-menetelmän keinoin, miten avoimuutta voisi edistää yritysmaailmassa laajemminkin. Ideat vaihtelivat omista pienistä konkreettisista teoista aina arvostustalouden edistämiseen ja ”yritys”-konseptista luopumiseen kokonaan. Hauskasti yksi kategoriaan ”hullu ja yllättävä” heitetty idea oli täysin avoimen yrityksen perustaminen. :)

Muiden minisessioiden osalta harmittamaan jäi erityisesti se, ettei voinut osallistua useampaan, niin mielenkiintoinen oli aihekavalkadi. Ne kolme joihin osallistuin olivat kuitenkin paitsi erinomaisen mielenkiintoisia myös varsin relevantteja Avoimen yrityksen ja Kassin kannalta. Kuinoman sessiossa pohdittiin tavaroiden lainaus- ja vuokrauskulttuurin edistämistä, Stadin aikapankin sessiossa vertaistuotannon mahdollisuuksia laajemmin ja Flo Appsin sessiossa modernin yhdistystoiminnan työkaluja. Kaikkien näiden sessioiden ylläpitäjien kanssa tulemme varmasti olemaan yhteistyössä myös jatkossa. Muita kiinnostavia keskusteluita olivat esimerkiksi pohdinnat siitä, sopisiko Kassi osaksi yhteisöllistä korttelipihatoimintaa.

Jos päivän anti pitäisi kiteyttää yhteen termiin, se on ehdottomasti Demos Helsingin Roopen ja Mikon esityksessään esiin tuoma pystyvyysuskomus. Se on tekijä, joka demoslaisten mukaan on tärkein ihmisten tavoitteiden onnistumista määrittävä tekijä. Esimerkkinä he mainitsivat koulumenestyksen, jonka syiksi mainitaan usein sellaisia seikkoja kuin lahjakkuus, ahkeruus tai opetuksen taso. Kaikki nämä ovat toki vaikuttavia tekijöitä, mutta kaikista merkittävin on silti pystyvyysuskomus: varma tunne siitä, että minä pärjään, minä pystyn tähän.

Leiripäivän osallistujia katsellessaan saattoi selvästi huomata, että tässä on joukko ihmisiä, joissa pystyvyysuskomus on vahvana. Sen pohjalta on helppo uskoa, että päivän aikana esitetyt suuret suunnitelmat ja visiot eivät jää sellaisiksi, vaan myös todella konkretisoituvat yhteiskuntaa parantaviksi teoiksi. Tästä on hyvä jatkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>