Yhden klikkauksen yhdistys

Ote Demos Helsingin ja Ajatuspaja e2:n julkaisemasta ”Seitsemän kertaa demokratia – Samoilla lauteilla 2010” -raportista (2010). Alkuperäisteos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi lisenssillä.


Oneclickorgs.com on englantilaisen ajatuspajan alulle laittama avoimen lähdekoodin verkkoalusta, joka tarjoaa erilaisille ryhmille automaattisen päätöksentekorakenteen. Yhden klikkauksen yhdistys -alusta on One Click Orgs -mallin suomalainen sovellus, joka mahdollistaa yhdistyksen perustamisen ja pyörittämisen yhdellä verkkoalustalla. Alusta tarjoaa ryhmille valmiit säännöt ja virallisen yhdistysrakenteen, jäsenrekisterin, äänestysjärjestelmän sekä päätösten automaattisen kirjaamisen.

Suomessa asioiden tekeminen yhdessä edellyttää yleensä rekisteröidyn yhdistyksen perustamista. Erotuksena kaveriporukasta vasta rekisteröity yhdistys voi perustaa pankkitilin, saada luvan rahankeräykseen tai vuokrata sopimusosapuolena tiloja. Ilman rekisteröimistä vastuu ei jakaudu, vaan yksittäiset ihmiset ovat vastuussa yhdessäkin tehdyistä päätöksistä. Yhdistyksen perustaminen hoituu jo nyt verrattain helposti Patentti- ja rekisterihallituksen internet-sivuilla. Rekisteröitymisen jälkeinen toiminta ja päätöksenteko jäävät kuitenkin vielä järjestön keskushenkilöiden harteille. Näiden ihmisten jättäytyessä pois järjestöjen toiminnasta katoaa usein myös niiden yhteinen muisti.

Yhden klikkauksen yhdistyksen tavoitteena on helpottaa ryhmän jäsenten osallistumista päätöksentekoon ilman ylimääräistä byrokratiaa. Suomessa malli rakentuu Patentti- ja rekisterihallituksen elektronisen rekisteröitymisen mahdollistavan alustan päälle. Helpon rekisteröitymisen ohella Yhden klikkauksen yhdistyksiä tuetaan tarjoamalla niille automaattinen sähköinen jäsenrekisteri ja jäsendemokratiaa tukeva helppo päätöksentekoalusta.

Mihin kehityskulkuun vastaa

  • Kansalaisten halu toimia spontaanimmin yhdessä.
  • Julkisen vallan tarve löytää uusia kumppaneita.

Kenellä ratkaisun avaimet

  • Patentti- ja rekisterihallitus
  • Järjestöt

Vuonna 2011 on tehtävä

  • Patentti- ja rekisterihallitus käynnistää selvitystyön Yhden klikkauksen yhdistys -alustan rakentamiseksi. Esimerkiksi oikeusministeriön demokratiayksikkö yhdessä PRH:n kanssa valmistelee alustan suomalaisten kansalaistoimijoiden käyttöön.
  • Suuri suomalainen kansalaisjärjestö julistautuu Yhden klikkauksen yhdistys -mallin mukaisen päätöksenteon pilotiksi.

Oneclicorgs.com:n tavoitteena on mahdollistaa täysin virtuaalisesti toimivat organisaatiot, joissa sähköisen alustan mahdollistamana toteutuu joustava jäsendemokratia (ns. liquid democracy mallin mukaisesti) .

Idean kehittäjä Charles Armstrong oli vieraana Sauna 2010 päättäjäkurssilla ja valotti ajattelukulkua muun muassa sillä, että oneclickorgsin avulla vakiintunut verkkoyhteisö, vaikkapa WoW -klaani tai jonkin aiheen ympärille muodostunut keskustelufoorumi voisi voisi helposti järjestäytyä juridisessa mielessä.  Järjestäytynyt yhteisö voisi olla kaupankäynnin tai yhteiskunnallisen keskustelun täysipainoinen osapuoli ja onecligorgsin avulla se voisi tapahtua ilman, että itseorganisoituneen yhteisön toimintamalleja tarvitisisi radikaalisti muuttaa.

Aiheen ymmärtämiseksi kannattaa tutustua muun muassa Circus Foundationin virtuaalisia organisaatioita käsittelevään kirjoitukseen ja lukea Charles Armstongin artikkeli Emergent Democracy kirjasta Open Government (O’Reilly 2010).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>