Oikeusministeriö kutsuu kansalaisia kommentoimaan osallistumisympäristöä

Oikeusministeriö kutsuu kansalaisia kommentoimaan tulevaa osallistumisympäristöä

Oikeusministeriön demokratia- ja kieliasioiden yksikkö on käynnistänyt osallistumisympäristö-projektin. Projektissa kehitetään portaali, joka sisältää uusia toimintamalleja vuorovaikutukseen kansalaisten, kansalaisjärjestöjen, julkishallinnon ja poliittisten päättäjien välille.

Rakenteilla olevan portaalin kautta voi esimerkiksi kommentoida lakihankkeita, seurata kansanedustajien työtä, tehdä kansalaisaloitteita, antaa palautetta sekä osallistua keskusteluun. Tavoitteena on, että portaalin ensimmäiset toiminnot otetaan käyttöön vuoden 2011 aikana.

Osallistumisympäristö on osa valtiovarainministeriön koordinoimaa sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SADe-ohjelma). Ohjelman tavoitteena on edistää sähköistä asiointia siten, että kansalaisten, julkishallinnon ja yritysten sähköinen asiointi kattaa vuoteen 2013 mennessä kaikki keskeiset palvelut.

Osallistumisympäristö-projektin tavoitteena on kansalaisten osallisuuden ja vaikuttamismahdollisuuksien vahvistaminen. Tästä syystä on erityisen tärkeää, että hanketta ei suunnitella ja toteuteta yksinomaan hallinnon lähtökohdista ja tarpeista käsin, vaan hanke valmistellaan ja toteutetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa kansalaisten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa.

Tervetuloa kehittäjäyhteisöön ja kansalaisraatiin

Oikeusministeriö kutsuu kansalaisia mukaan osallistumisympäristön kommentointiin. Kommentointi tapahtuu pääosin verkossa ja siihen voi kuulua esimerkiksi palvelujen testaamista, äänestämistä eri suunnitelmien välillä sekä mielipiteen kertomista ja keskustelua.

Kommentointiin voi osallistua joko kansalaisraadin tai kehittäjäyhteisön kautta. Molempien toiminta käynnistyy vuoden 2011 alkupuolella.

Kehittäjäyhteisö on avoin verkosto, johon voivat liittyä kaikki teemasta kiinnostuneet. Kehittäjäyhteisössä voi osallistua niiden teemojen kommentointiin, jotka eniten kiinnostavat.

Kansalaisraati on suljettu ryhmä, johon valitaan 25 jäsentä ilmoittautumisten perusteella. Jäsenet valitaan siten, että erilaiset väestöryhmät tulevat edustetuiksi raatiin. Kansalaisraadin jäsenten ei tarvitse olla verkkodemokratian asiantuntijoita, mutta on toivottavaa, että valittavat henkilöt sitoutuvat kommentointityöhön projektin ajaksi 2011-2012 noin kerran kuukaudessa. Palkkioksi osallistumisesta raadin jäsenet saavat itselleen valintansa mukaan joko älypuhelimen tai videokameran.

Kehittäjäyhteisöön ja kansalaisraatiin ilmoittaudutaan verkossa:
http://www.om.fi/Etusivu/Valmisteilla/Osallistumisymparistoprojekti/Kansalaisraatijakehittajayhteisto.

Lisätietoja: hankepäällikkö Mikko Levämäki, puh. 09 1606 7922
sähköposti: osallistumisymparisto.om@om.fi

Viestiä saa välittää eteenpäin!

3 Responses to Oikeusministeriö kutsuu kansalaisia kommentoimaan osallistumisympäristöä

 1. Pingback: Nettikansan kalenteria 2011 | Mahdollista

 2. Pasi sanoo:

  Kaunis on ajatus, mutta….
  Mitä tässä oikeastaan yritetään?

  OM:n sivulla on maininnat osallistumisympäristön kehittämisestä, mutta jo hakusivu sen osallistgumisympäristön kehittämiseen arviointiraatiin osallistumista osoittaa toimimattomuutta.
  Ja nämäkö kuvittelevat tuovansa demokratian nettiin ;)

 3. Moikka Pasi!

  Olet tietysti oikeassa siinä, ettei (jo suljettu) tyhjä kansalaisraatisivu ole kovinkaan tyylikäs!
  Sivustomme ollessa aavistuksen kankea, olemme jalkautuneet sosiaaliseen mediaan.
  Mikä siis on Osallistumisympäristö (OSY) ja missä siitä keskustellaan?

  http://www.youtube.com/watch?v=RylN3dsVDYo (vanha prototyyppivideo – kertoo karkeasti mistä voisi olla kyse)
  http://www.facebook.com/#!/home.php?sk=group_119718278099672 – (kehittäjäyhteisön Facebok-ryhmä)
  http://www.qaiku.com/channels/show/Osallistumisymparisto-hanke/ (kehittäjäyhteisön Qaiku-ryhmä)
  http://www.om.fi/osallistumisymparisto (viralliset sivut)

  Toivoisin näkeväni sinut OSY:n kehittäjäyhteisössä – se on avoin yhteisö verkkodemokratiasta kiinnostuneille ja sen parissa puuhaaville yrityksille, yliopistoille, yhdistyksille ja yksityishenkilöille. Seuraava kokoontuminen (Helsingissä ja verkossa) on 9.3. ja keskustelua tietty käydään koko ajan myös eri foorumeilla.

  Kaipaamme myös sinunkin näkemyksiä ja osaamistasi! Tervetuloa mukaan!

  Ystävällisin terveisin,
  Teemu Ropponen / Oikeusministeriö/ Osallistumisympäristö-hanke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>