Wikihallitusohjelma

Ote Demos Helsingin ja Ajatuspaja e2:n julkaisemasta ”Seitsemän kertaa demokratia – Samoilla lauteilla 2010” -raportista (2010). Alkuperäisteos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi lisenssillä.


Ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen julkaistava vaihtoehtoinen hallitusohjelma on kansalaisten yhteinen voimannäyttö: joukko ihmisiä rakentaa politiikan agendaa neljäksi vuodeksi linjaavan ohjelman. Vertailukohtana on samaan aikaan Säätytalolla rakennettava virallinen hallitusohjelma. Wikihallitusohjelman tekevät yhteisistä asioista ja vaikuttamisen uusista muodoista kiinnostuneet ihmiset yhdessä. Pääsy on kaikille vapaa. Wikihallitusohjelma pyrkii todistamaan joukkoälyn käyttökelpoisuuden tuottamalla uskottavan ja vertailukelpoisen hallitusohjelman poliittiseen päätöksenteon ammattilaisista riippumatta.

Joukkoäly ja avoimesti kaikkien käytettävissä olevat ratkaisut eivät ole uusi asia. Wikipedian kaltaisista esimerkeistä tiedämme, kuinka massojen osaamisen ja innostuksen yhdistäminen helposti lähestyttävällä alustalla tuottaa sekä laadukasta että laajaa tietoa. Tämän havainnon kääntäminen vakiintuneeksi toimintamalliksi, jossa politiikka ja hallinto hyödyntävät joukkoälyä säännöllisesti, edellyttää näkyvää ja konkreettista avausta. Suomalaiset haastetaan mukaan tekemään kansallista malliesimerkkiä ja näyttämään suuntaa muulle maailmalle. Laajan ihmisjoukon laadukkaasti valmistelema wikihallitusohjelma osoittaa, ettei joukkoälyn soveltamisessa avoimeen yhteiskuntaan ole rajoja. Wikihallitusohjelman toteuttamista lähdetään selvittämään Sauna-kurssilaisten yhteisin voimin.

Mihin kehityskulkuihin vastaa

 • Viestintäteknologian kehitys mahdollistaa joukkoälyn valjastamisen entistä paremmin.
 • Edustuksellinen demokratia on murrosvaiheessa.

Kenellä ratkaisun avaimet

 • Sauna-kurssilaiset
 • Nettiajan kansalaisyhteiskunta -työpajan osallistujat

Vuonna 2011 on tehtävä

 • Kootaan joukko kiinnostuneita ja sitoutuneita suomalaisia. Fasilitoidaan wikihallitusohjelman laatimiseen tähtäävä kirjoitusprosessi.
 • Julkistetaan wikihallitusohjelma virallisten hallitusneuvottelujen aikaan.
 • Haastetaan ensi vuonna aloittava hallitus miettimään, millä tavalla se käynnistää joukkoälyn hyödyntämisen hallituskautensa aikana.
 • Käynnistetään ensimmäiset varjovaltuusto-ohjelmat kunnallispolitiikassa samalla periaatteella. Mahdollisuuksien mukaan käytetään hyväksi infrastruktuuriratkaisuja, joita Nettiajan kansalaisyhteiskunta -foorumilla osoitteessa www.mahdollista.fi rakennetaan useiden sovelluskehittäjien yhteistyönä.

5 Responses to Wikihallitusohjelma

 1. Pingback: Viikkotiedote (vko 3) « Sometu blogi

 2. Samuel sanoo:

  Mitenkäs tämä etenee?

  • Antti Poikola sanoo:

   Veikkaukseni on, ettei etene :/

   • Sami sanoo:

    Itse asiassa etenee, mutta vaan parin immeisen voimin. Virallista hallitusohjelmaa joudutaan erittäin todennäköisesti tarkistamaan vuoden (eikä neljän) välein kun talouskriisi runnoo maailmaa lisää (tietty, jos hallitus kaatuu niin sittenkin kirjaillaan uutta ohjelmaa). Eli näyttää siltä että tässä on hyvinkin aikaa päivitellä wikihallitusohjelmaa vielä moneen otteeseen. Joten mukaan vaan! Wikistä löytyy kerättynä jo useamman (etu)järjestön toiveet. Hienoa olisi, jos saataisiin myös toivomuksille arvioitua hintaa jossain vaiheessa. Tätä ei ole tehty vielä lainkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>