Avoimuus: läpinäkyvyys – osallistuminen – yhteistyö

Organisaation avoimuutta voidaan kuvata pyramidilla, jonka pohjana on läpinäkyvyys. Läpinäkyvyys luo puitteet ihmisten osallitumiselle. Pyramidin huippuna on yhteistoiminta, jossa ihmiset osallistuvat tekemällä ja tuottamalla, eivätkä vain kommentoimalla tai äänestämällä.

Ylläoleva pyramidi visualisoi Obaman hallinnon Transparency and Open Government -muistiossa esitettyjä periaatteita: a) hallinnon tulee olla läpinäkyvä, b) hallinnon tulee olla avoin osallistumiselle c) hallinnon tulee olla avoin yhteistyölle.

Avoimuus on asenne ja tahtotila – se on valmiutta jakaa omia ajatuksia ja tuotoksia, sekä samalla kykyä ja halua ottaa vastaan muualta tulleita ideoita, palautetta, kommentteja ja kontribuutioita, sekä muokata omaa toimintaa niiden perusteella.

Avoimuus on tapa toimia – kaiken ei tarvitse olla avointa, mutta toiminta on pääosin julkista ja poikkeukset tästä perustellaan, eikä niin, että kaikki tehdään pääosin pienessä piirissä ja vain jotkut asiat päätöksen jälkeen ”julkaistaan”. Päätösten suhteen avoimuus on sitä, että koko päätöksen syntymiseen johtanut prosessi voidaan jäljittää.

Avoimuutta voidaan tukea rakenteilla – esimerkiksi avoimet lisensointikäytännöt ovat rakenteita, jotka mahdollistavat julkaisujen tai ohjelmistokoodin jakamisen ja muokkaamisen ja sosiaalisen median alustat ovat rakenteita, jotka tukevat ajasta ja paikasta riippumattoman avoimen verkkokeskustelun syntymistä.

Yksi vastaus aiheeseen Avoimuus: läpinäkyvyys – osallistuminen – yhteistyö

  1. Pingback: Verkkodemokratia kaupungeissa [JULKINEN DRAFT] | Mahdollista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>