Livenä verkossa kaupunginvaltuusto ja eduskunta

Helsinkikanavalla voi seurata kaupunginvaltuustojen istuntoja livenä, sekä jälkikäteen tallenteina. Tallenteita voi selata puheenvuoroittain. Kuvassa Sari Sarkomaa (kok.) pitää katujen talvikunnossapitoon liittyvän puheenvuoron valtuuston kokouksessa 19.1.2010.

Muistan, kun vuonna 2006 seurasin Brasiliasta käsin verkkolähetystä, kun Espoon valtuusto päätti länsimetron rakentamisesta. Sittemmin mahdollisuus seurata verkkolähetyksinä kunnanvaltuustojen kokouksia (esim. Nopola News Kyyjärvellä), ylipormestarin asukasiltoja, eduskunnan täysistuntoja ja vastaavia muita päätöksenteon ja valmistelun tapahtumia on yleistynyt hitaasti, mutta varmasti.

EduskuntaChat on Facebookissa toimiva Gemilo Oy:n tekemä sovellus, jossa Facebookin käyttäjät voivat seurata Eduskunnan täysistuntoja ja käydä tosiaikaista keskustelua chatissa.

Se, että kokoukset on nähtävillä livenä ja tallenteina lisää toki läpinäkyvyyttä, mutta edellytyksenä on, että verkkolähetyksiä myös seurataan. Lähetysten ja tallenteiden kiinnostavuutta voi lisätä sallimalla kommentointimahdollisuus ainakin katsojien kesken, kuten on tehty Gemilo Oy:n EduskuntaChat-Facebook-sovelluksessa (sovellus oli Somus -tutkimushankkeen rahoittama kevyt pilotti).

Esimerkiksi asukasilloissa ja kaavoitukseen liittyvissä esittelytilaisuuksissa voi videoinnin ohella ottaa käyttöön myös kaksisuuntaisen keskustelukanavan niin, että yleisökysymyksiä ja -kommentteja voidaan ottaa myös verkkoyleisöltä. Tällaisena keskustelun taustakanavana voidaan käyttää myös jotain erillistä sosiaalisen median palvelua, kuten Qaiku, Twitter tai Facebook -yhteisösivu. Parhaimmillaan tilaisuuksista syntyy vilkas verkkokeskustelu ja osanottajat koostavat yhteiset muistiinpanot verkkoon niinsanotun liveraportoinnin muodossa.

Aniharva on kiinnostunut esimerkiksi valtuuston kokousten sisällöstä kokonaisuutena, mutta seassa on varmasti sellaisia keskustelupuheenvuoroja tai asiakokonaisuuksia, joille olisi olemassa yleisönsä, mikäli nämä helmet voisi erottaa massasta. Joku on kiinnostunut kuulemaan, mitä oma ehdokas lausuu mediassa esillä olleesta teemasta (esim. palveluverkon supistukset). Joku toinen on erityisen kiinnostunut tietystä päätösasista, vaikkapa kaavoitukseen liittyen ja haluaa seurata kaikkea siihen liittyvää.

Ei pidä myöskään unohtaa valmistelevan virkamieskunnan ja puolueiden jäsenistön kiinnostusta päätösasioihin, mikäli niiden seuraaminen ja lyötyminen vain on riittävän helppoa. Kenties valtuutettu olisi valmis julkaisemaan kaikki puheenvuoronsa kotisivuillaan, mikäli se olisi yhtä helppoa, kuin YouTube-videon upottaminen blogiin.

Tähän mennessä kenties suurimman yleisösuosion on saanut taannoinen Helsingin kasvisrukailukeskustelu, jonka kooste on YouTubessa katsottu jo lähes 90 000 kertaa. Tämä keskustelukooste levisi viraalina sen kiistämättömän viihdearvon takia. Viihde on viihdettä, mutta myös asiasisällölle on varmasti kysyntää ja se voisi levitä, mikäli videomateriaalin haku, kommentointi, linkitys ja upottaminen olisi tehty nykyisiä palveluita helppokäyttöisemmäksi.

Yksi vastaus aiheeseen Livenä verkossa kaupunginvaltuusto ja eduskunta

  1. Pingback: Verkkodemokratia kaupungeissa [JULKINEN DRAFT] | Mahdollista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>