Tampere ja kuntademokratia

Tampereen keskustassa asuvat pääsevät mukaan alueellisten työryhmien työskentelyyn Facebookin kautta. Ryhmä saa tietoa suunnitelmista ja valmisteilla olevista asioista. Facebookissa niistä voi keskustella ja ottaa niihin kantaa. Mallia kokeillaan ja kehitetään vuonna 2011. Niille keskustan asukkaille, jotka eivät osallistu Facebookin kautta järjestetään asukasiltoja.

Tampereen kaupunki on pitkäjänteisesti kehittänyt osallistuvaa kunnallishallintoa. Kaupunkiin perustettiin kuntademokratiayksikkö 2004 ja osallistumisen keinot ja foorumit ovat kaupungin verkkosivuilla näkyvästi esillä.

2003 verkossa avautunut Valma-valmistelufoorumi on päätöksentekoprosessia avaava osallistumiskanava, jossa kuntalaiset voivat kertoa mielipiteitään tietyn ajan asioista, jotka ovat Tampereen kaupungin luottamuselinten käsittelyssä. Asioiden edistymistä voi seurata diaarinumerolla ja kansalaisten kommenteista tehdää koosteet, jotka toimitetaan päätöksentekijöille.

2007 käynnistynyt Alvari-hanke yhdistää alueaktiivien työryhmät, verkkopohjaiset asukasraadit sekä avoimet foorumit osallistuvaan kaupunkikehitykseen. Alueellinen työryhmä eli Alue-Alvari on asukkaiden ja kaupungin yhteistyöelin. Siihen pääsevät jäseniksi alueen yhdistysten ja seurojen edustajat sekä muut alueensa asioista kiinnostuneet asukkaat. Kaupunginhallitus nimittää työryhmän kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Alue-Alvari osallistuu muun muassa kaupungin talousarvion ja strategian laadintaan. Alue-Alvari voi myös itse tehdä aloitteita tärkeinä pitämistään asioista ja viedä niitä kaupungin käsittelyyn. Kokonaisuudessaan Alue-alvari kookoontuu vain muutaman kerran vuodessa, mutta pienemmissä alaryhmissä pohditaan jatkuvasti muun muassa terveyttä ja toimintakykyä, kulttuuria ja vapaa-aikaa, ikäihmisten palveluita, liikennettä ja ympäristöä, lasten ja nuorten asioita. Kaikki Alue-Alvarin tilaisuudet ja työryhmien kokoukset ovat avoimia, eli niihin voivat osallistua nekin, joita ei ole nimitetty jäseniksi.

Yksi vastaus aiheeseen Tampere ja kuntademokratia

  1. Pingback: Verkkodemokratia kaupungeissa [JULKINEN DRAFT] | Mahdollista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>