Semanttiset menetelmät apuna tekstien älykkäässä ymmärtämisessä

Studio Mind on kehittänyt semanttisia menetelmiä luonnollisen kielen tekstien älykkääseen, automaattiseen käsittelyyn. Esitimme viime syksynä visuaaliseen Textplorer-käyttöliittymäämme perustuvan idean eduskunnan täysistuntokeskustelujen helpommasta seuraamisesta Apps4Finland ideakilpailuun. Idea voidaan toteuttaa heti, kun täysistuntodataan saadaan avoin, julkinen rajapinta. Pikkuveli valvoo -ehdotuksemme esitellään tarkemmin osoitteessa:

http://www.slideshare.net/apps4finland/pikkuvelivalvooyhteenveto

Perinteisesti ihmisten mielipiteitä on kyselty ennalta laadittujen rasti-ruutuun-tyyppisten kysymyssarjojen avulla. Ne antavat täsmätietoa juuri niistä aiheista, joita laatija on hallunnut ja osannut oikealla tavalla kysyä. Ihmisten mielipiteet ovat kuitenkin lähes aina monisäikeisempiä, kuin ennalta laaditut vaihtoehtovalinnat. Joskus myös kysymys itsessään on niin lavea, ettei muuta vaihtoehtoa ole, kuin antaa ihmisten vapaasti ideoida. Vapaan tekstin kyselyjä on kuitenkin karsastettu, koska niiden läpikäynti pelkästään ihmistyövoimalla on työlästä.

Avun yllä kuvattuun pulmaan tuovat tekstianalyysimenetelmät, joiden avulla kerätty tekstisisältö voidaan automaattisesti luokitella relevantteihin aihepiiriryhmiin sekä myös automaattisesti linkittää mahdolliseen aihepiiriin liittyviin aiempiin tekstimateriaaleihin. Ihminen voi sen jälkeen keskittyä tekemään yhteenvedon koneen valmiista luokitteluista tai tarkastelemaan yksityiskohtaisemmin jotain esille tulleista ilmiöistä. Maailmalta löytyy paljon erilaisia tekstianalyysimenetelmiä, mutta useimmat niistä tyytyvät kertomaan tilastoyhteenvetoja tekstisisällöstä.

Studio Mindilla on lisäksi tekstisisällön tarkasteluun ja nopeaan ymmärtämiseen kehitetty ainutlaatuinen visuaalinen työkalu, jolla kansalaisten tuottamista kysely- ja keskustelusisällöistä voidaan helposti tuottaa aineksia ja analyysejä päätöksentekoon. Tavoitteenamme on tarjota nykyisiä huomattavasti helppokäyttöisempiä palveluita, jotka olisivat samaan aikaan hyödyllisiä ja viihdyttäviä niin kansalaisille, medialle, tutkijoille kuin päättäjillekin.

Oheisessa kuvassa on esimerkkinäkymä Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin osaston tekemästä tutkimuksesta, jonka lähdetekstinä oli MTV3:n Joka kodin asuntomarkkinoiden keräämä Suomen paras asuinalue -data. Muita Studio Mindin Textplorer -ohjelmistolla analysoituja aineistoja ovat mm. Habbo-hotelli (Sulake), Duodecim ja Helsingin yliopiston erityispedagogiikan laitos.

Yhteydet:
Pasi Karhu, puh. +358 50 377 4875, pasi.karhu@studiomind.com
Mia Marttiini, puh. +358 44 588 1717, mia.marttiini@studiomind.com

Yksi vastaus aiheeseen Semanttiset menetelmät apuna tekstien älykkäässä ymmärtämisessä

  1. Pingback: Tweets that mention Semanttiset menetelmät apuna tekstien älykkäässä ymmärtämisessä | Mahdollista -- Topsy.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>