Nettikansan talvipäivä -tapahtuma vauhdittaa yhteiskunnallisten verkkopalveluiden kehittämistä

LEHDISTÖTIEDOTE 14.2.2011

Nettikansan talvipäivä -tapahtuma vauhdittaa yhteiskunnallisten verkkopalveluiden kehittämistä

Avoimuus ja verkon mahdollisuudet uudistavat muun muassa yhteiskunnallista osallistumista ja organisaatiorajat ylittävää yhteistyötä. Julkisen sektorin organisaatiot ovat avaamassa tietovarantojaan avoimesti käytettäväksi ja kehittävät kansalaisille suunnattuja palveluita entistä avoimemmin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Parhaimmillaan yhteistyössä syntyy uusia verkkopalveluita, jotka tekevät hallinnon prosesseista läpinäkyvämpiä, edistävät kansalaisten osallistumista, sekä kannustavat hallintoa ja kansalaisia hedelmälliseen yhteistyöhön.

Näihin teemoihin liittyen Nettiajan kansalaisyhteiskunnan verkosto järjestää maanantaina 14.2. yleisötilaisuuden ja kehittäjäyhteisön työpajan Tampereella Finlaysonilla Uuden tehtaan tiloissa, yhdessä Vaalilupausarkisto Ry:n ja oikeusministeriön koordinoiman Osallistumisympäristö-hankkeen kanssa. Tilaisuus on maksuton, mutta osallistujia pyydetään ilmoittautumaan etukäteen. Tilaisuutta voi seurata myös verkkolähetyksenä (lisätiedot: http://bit.ly/avoin_demokratia).

Verkostomainen yhteistyö
Avoimuus toimintatapana ja organisaatioiden ja yksilöiden välinen yhteistyö auttavat toimivien ratkaisujen kehittämisessä niin kansalaisyhteiskunnan, kuin julkishallinnon ja yritystenkin piirissä.

Esimerkiksi Osallistumisympäristö-hankkeen projektin tavoitteena on kokonaisuus, joka on kansalaisille, järjestöille ja viranomaisille miellyttävä käyttää ja ottaa mukaan osaksi omaa toimintaa. “Työn onnistumisen kannalta on tärkeää, että viranomaisten ja virastojen lisäksi kansalaiset, kehittäjät ja markkinat ovat mukana kehittämisprosessissa – siksi olemme mukana Tampereella”, toteaa oikeusministeriön Osallistumisympäristö-hankkeen kansalais- ja kehittäjäyhteistyöstä vastaava projektipäällikkö Teemu Ropponen.

Tilaisuus on kokeilu rajoja ylittävästä yhteistyöstä, jossa kansalaisyhteiskunnan kehittäjät ja julkishallinnon toimija hakevat etuja yhteistoiminnasta. Tilaisuuteen odotetaan 40 demokratiasta ja avoimuudesta kiinnostunutta toimijaa kansalaisaktiiveista yrityksiin, yhdistyksiin ja julkishallintoon.

Avoin data mahdollistaa uusia palveluita
Verkkoon syntyvät uudet palvelut ovat keskeinen julkishallinnon datavarantojen avaamisella saavutettava hyöty. Tilaisuudessa alustava eduskunnan verkkotuottaja Petteri Nyman kommentoi: “Avoimuus on keskeinen osa eduskunnan työtä. Vuonna 1995 eduskunta avasi aineistonsa www-palvelun kautta ja avoimen datan tuottamisen lähtökohtana on tuottaa eduskunnan julkiset aineistot aiempaa paremmin hyödynnettäväksi kansalaisille ja palveluntuottajille.”

Tilaisuudessa julkaistaan Vaalilupausarkisto Ry:n tuottama, demokratian avoimuutta lisäävä palvelu www.vaalilupausarkisto.fi. Palvelussa käyttäjät voivat tarkastella poliitikkojen lupauksia, tekoja ja median uutisointia heitä itseään kiinnostavien aihealueiden mukaisesti. Vaalilupausarkisto-palvelu hyödyntää muun muassa eduskunnan sivuilta ja eri viestimistä kerättyä materiaalia. Julkishallinnon tietovarantojen nykyistä laajempi avaaminen uudelleenkäytettäväksi helpottaisi tällaisten palveluiden kehittämistä huomattavasti.

Lisätietoja:

Nettiajan kansalaisyhteiskunnan verkosto

Nettiajan kansalaisyhteiskunnan verkosto ( www.mahdollista.fi ) on vapaamuotoinen yhteenliittymä suomalaisia modernin kansalaisyhteiskunnan ja verkkodemokratian kehittäjiä. Verkosto mahdollistaa jatkuvan vuorovaikutuksen ja toisiltaan oppimisen niiden yksilöiden ja yhteisöjen kesken. Tapahtuman järjestäjistä sekä Vaalilupausarkisto että Oikeusministeriö osallistumisympäristö-projekti ovat verkoston jäseniä. Verkoston toimintaa tukee Otavan Opisto osana Avoimet verkostot oppimiseen (AVO) -hanketta.

Antti Poikola (Otavan Opisto – Nettiajan kansalaisyhteiskunnan verkosto)
antti.poikola at otavanopisto.fi, +35844 337 5439

Vaalilupausarkisto

Sivusto kerää kansanedustajien kirjoituksia, äänestystuloksia ja muita eduskunnan sivuilla esitettyjä tekoja sekä eri viestimien uutisia. Puheita ja tekoja vertailemalla palvelun käyttäjät voivat arvioida oman ehdokkaansa vaalilupausten paikkansapitävyyden. Poliitikot voivat todistaa palvelun avulla omien tavoitteidensa toteutumisen. Sivusto on kehitetty Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyn laitoksen opiskelijaprojektina ja sitä ylläpitää Vaalilupausarkisto ry. Palvelun täysi versio (www.vaalilupausarkisto.fi) avataan helmikuun lopussa, ja sitä ennen yleisöllä on mahdollisuus tutustua beta-versioon.

Raimo Muurinen (Vaalilupausarkisto)
raimo.muurinen at vaalilupausarkisto.fi, +35844 577 7574

Osallistumisympäristö-hanke

Oikeusministeriön koordinoima Osallistumisympäristö-hanke (OSY) pyrkii edesauttamaan vuorovaikutusta kansalaisten ja viranomaisten kesken ja parantamaan kansalaisten osallistumismahdollisuuksia – kunnallisella ja valtakunnallisella tasolla. Hankkeessa kehitetään moderneja verkko-osallistumisen työkaluja ja –prosesseja mm. kansalais- ja kuntalaisaloitteisiin, neuvoa-antavaan äänestämiseen, sekä kansalaisten kuulemiseen liittyen. OSY-hanke on osa laajempaa Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SADe-ohjelma, http://www.vm.fi/sade).

Teemu Ropponen (Oikeusministeriö)
teemu.ropponen at om.fi, +358 40 525 5153

4 Responses to Nettikansan talvipäivä -tapahtuma vauhdittaa yhteiskunnallisten verkkopalveluiden kehittämistä

  1. TeemuR sanoo:

    Kiitos kaikille osallistujille ja järjestelyissä mukana olleille! Oli todella antoisaa. Näin sitä pitää!

  2. Melvina sanoo:

    That’s 2 clever by half and 2×2 clever 4 me. Thsnka!

  3. http://www./ sanoo:

    Yah, I know. I gotta start linking my Twitter and Facebook.I just don’t like Facebook. I find LinkedIn much eaiser to understand and use. Much more grown-up.Am I the only one?

  4. “I’ve gone ahead and bookmarked at Digg.com so my friends can see it too. I simply used Online Business School of Excellence | Web Site Design Ireland as the entry title in my Digg.com bookmark, as I figured if it is good enough for you to title your blog post that, then you probably would like to see it bookmarked the same way.“

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>