Kansalaisyhteiskunta organisaatiorajojen yli

Artikkeli, joka on aiemmin julkaistu SeOppi -lehdessä

Avoimuus ja verkon mahdollisuudet uudistavat yhteiskunnallista osallistumista. Julkisella sektorilla kokeillaan jalkautumista kansalaisten suosimiin sosiaalisen median palveluihin ja pohditaan hallinnon mittavien tietovarantojen avaamista kaikkien käytettäväksi. Myös monesti julkilausuttuna tavoitteena on tehdä päätöksenteko- ja valmisteluprosesseista läpinäkyvämpiä ja siten edistää kansalaisten osallistumista, sekä kannustaa virkamieskuntaa, luottamushenkilöitä ja kansalaisia hedelmälliseen yhteistyöhön.

Visioita Nettikansatapaamisesta Tampereelta 2010 Kuva PauliinaMakela (Flickr)

Samaan aikaan kansalaistoiminta on kokemassa siirtymistä pitkäaikaisista järjestösitoutumisesta lyhytkestoisemman ja projektityyppisen sekä epämuodollisen kiinnittymismallin suuntaan. Yhä suurempi osa kansalaistoiminnasta tapahtuu erilaisissa yhteisöissä ja verkostoissa ilman järjestöllisiä organisaatioita ja sääntöjä. Toisaalta myös perinteiset järjestöt omaksuvat uusia toimintatapoja ja hyödyntävät kommunikaatioteknologian kehityksen mukanaan tuomia mahdollisuuksia.

Meneillään on jatkuva muutos, jonka tuoksinassa niin yksilöt, yhteisöt, kuin organisaatiotkin oppivat. Valmiita hyviä ratkaisuja ei aina ole tarjolla muilta opittavaksi, silloin oppiminen tapahtuu kokeilemalla ja tekemällä.

Usein avoimuuteen tähtäävä kehitystyö tapahtuu kuitenkin turhankin eristyksissä ja suljetusti – kokemusten vaihtoon ja yhdessä oppimiseen ei kiireisessä arjen rutiinissa jää aikaa. Viime syksynä Tampereella järjestetty Nettiajan kansalaisyhteiskunta -tapahtuma toimi lähtölaukauksena verkostolle, jonka tavoitteena on luoda puitteet ja kannustaa kokemusten jakamiseen ja ideoiden ristipölytykseen.

Motiivina Nettiajan kansalaisyhteiskunnan verkoston (www.mahdollista.fi) kokoamiselle oli usko siihen, että toimintatapojen avoimuus ja organisaatioiden ja yksilöiden välinen yhteistyö auttavat toimivien ratkaisujen kehittämisessä niin kansalaisyhteiskunnan, kuin julkishallinnon ja yritystenkin piirissä.

Syksyn tapaamisen jälkeen Nettikansa -verkostossa on alkanut kuplia. Samanhenkisten toimijoiden ryhmiä on keskittynyt eri teemojen ympärille. Vahvimmin on lähtenyt käyntiin poliittisen keskustelun seurattavuuteen ja päätösten läpinäkyvyyteen tähtäävien verkkopalveluiden kehittäjistä koostuva Avoimen demokratian rinki.

Avoimen demokratian rinki on tehnyt muun muassa Eduskunnalle virallisen pyynnön tietovarantojen avaamisesta. Muita teemoja ovat Yhteisöllinen kuluttaminen, Osallistuva kaupunkisuunnittelu, Nettikätilöinti ja Moderni järjestötoiminta.

Vaikka Nettikansa -verkosto nimensä mukaisesti toimii vahvasti verkossa, ei tarkoituksena ole luoda vain virtuaaliyhteyksiä. Verkoston puitteissa järjestetään noin kerran kuussa tapahtumia, joissa pureudutaan syvemmälle ja viedään eteenpäin yhteisen kuplinnan tuloksena löydettyjä teemoja. Samalla näitä teemoja voidaan esitellä laajemmalle yleisölle.

Vuoden ensimmäinen verkoston kokoontuminen oli 14.2. Tampereella Finlaysonilla Uuden tehtaan tiloissa järjestetty ”Avoin demokratia – avoin data” -tilaisuus. Tilaisuus on kokeilu rajoja ylittävästä yhteistyöstä, jossa kansalaisyhteiskunnan kehittäjät ja julkishallinnon toimija hakevat etuja yhteistoiminnasta. Tilaisuuden järjesti aiemmin mainituun Avoimen demokratian rinkiin kuuluva Vaalilupausarkisto Ry. yhdessä oikeusministeriön koordinoiman Osallistumisympäristö-hankkeen kanssa.

Nettiajan kansalaisyhteiskunnan verkoston toimintaa tukee Otavan Opisto osana Avoimet verkostot oppimiseen (AVO) -hanketta. Toiminnasta kerätään kokemuksia muun muassa täydennyskoulutusohjelmia varten. Työnimet suunnitteilla oleville koulutusohjelmille ovat Osallistavan virkamiehen koulutusohjelma ja Verkostokätilön koulutusohjelma.

Antti Poikola
Verkostokätilö, nettiajan kansalaisyhteiskunnan verkosto
Otavan Opisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>