Sunlight Labsin vieraana Washington DC:ssa

Flo Apps Oy:n luoma World Bank Widget palkittiin kunniamaininnalla Maailmanpankin Apps for Development -kilpailussa Washington DC:ssa huhtikuussa 2011. Maailmanpankki oli järjestänyt 15 finalistille ohjelmaa kahdeksi päiväksi (14.-15.4.). Palkinnot jaettiin ensimmäisenä päivänä, jälkimmäisen päivän ohjelmaan kuului muun muassa vierailu Sunlight Foundationiin.

Sunlight Labsin toimintaa esittelivät pääasiassa Tom Lee ja Eric Mill. Esittelyssään he totesivat suuren osan työajasta kuluvan (edelleen) erilaisten PDF- ja Excel-aineistojen parsimiseen ja scrapettamiseen.

Useimmiten valtaapitävä puolue on datan avaamista vastaan, koska se hidastaa päätöksentekoa. Poikkeuksia luonnollisesti kuitenkin on, ja etenkin vallanvaihtotilanteet johtavat usein mielenkiintoisiin asetelmiin, kun suhtautuminen tietojen avaamiseen muuttuu valta-asetelman vaihtuessa. Lee totesi myös, että useimmiten poliittiset skandaalit puskevat päätöksentekijöitä avaamaan tietoja parhaiten.

Julkisiin tilauksiin liittyvät sopimukset pitäisi saada myös Yhdysvalloissa verkkoon. Lee sanoi tämän olevan Sunlight Labsin ”sokea piste”; he eivät toistaiseksi ole tehneet kovin paljon työtä tämän eteen. Liittovaltio on ilmeisesti avaamassa sopimuksiin liittyvien epäselvyyksien tietokannan tämän kevään aikana; kun liittovaltio ei ole näitä tietoja aiemmin julkaissut, niitä on selvittänyt ainakin POGO (http://www.contractormisconduct.org/).

Erilaiset totuusmittarit ovat olleet esillä Yhdysvalloissa. PolitiFact.com tarjoaa Truth-o-meter -palvelua, mutta Lee epäili palvelun liiketoimintamallia pitkällä tähtäimellä. Suunnitelmia vastaavanlaisten palvelujen tuomiseen myös paikallistasolle on kuitenkin olemassa.

Mielenkiintoinen kommentti Sunlightin toimintaan tuli Apps-kisan kenialaisfinalistilta: siinä missä tietojen avaaminen on länsimaissa enemmän tai vähemmän arkipäivää, korruption vastainen aktivismi voi Itä-Afrikan jossain maissa viedä hengen.

Sunlight Labsin toimintaa voi seurata esimerkiksi heidän sähköpostilistansa välityksellä. Erityisesti Lee mainosti Washington DC:ssa huhti-toukokuun vaihteessa pidettävää Transparency Camp -tapahtumaa.

Teksti on julkaistu myös Flo Apps Oy:n blogissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>