Wikihallitusohjelma – jatkuvasti ajankohtainen

Koska hallitusneuvottelujen sisällöstä ei julkisesti saa puhua, merkittävin ”paljastus” tähän mennessä koskee neuvottelujen tarvetta jatkossa: hallitusohjelmaan joudutaan jättämään useita muutosmahdollisuuksia sillä globaali finanssikriisi jatkaa maailmantalouden runnomista, ja hallitusohjelmaa sekä budjetointia jouduttaneen tarkistamaan vuosittain. Hallitusohjelman teosta on siis tullut jatkuva prosesssi.

Virallisen hallitusohjelman päivittäminen kesken vaalikauden motivoi myös kansalaisia ja järjestöjä osallistumaan valtiolaivan ohjaamisesta käytävään keskusteluun näkyvämmin kuin aikaisemmin. Yhden mahdollisen instrumentin tämän julkisen keskustelun käymiseksi tarjoaa osoitteessa  http://fi.opasnet.org/fi/Suomen_hallitusohjelma_2011 rakenteilla oleva wikihallitusohjelma.

Wikihallitusohjelma on kaikille avoin. Sen työstämiseen voivat osallistua niin organisaatiot kuin yksittäiset kansalaiset, joilla on mielipide siitä millaisessa yhteiskunnassa he haluavat lähitulevaisuudessa elää. Toisin kuin virallinen hallitusohjelma, wikihallitusohjelma tulee olemaan jatkuvasti päivitettävissä, ja sen muodostamisessa käytävät väittelyt ja perustelut jäävät wikiin hyödynnettäviksi myös muissa yhteyksissä. Täydellinen avoimuus ja moderointi takaavat lisäksi sen, että lehmänkauppojen teko ja epädemokraattisen vaikutusvallan käyttö sekä hedelmätön kiistely minimoituvat.

Wikihallitusohjelman luonteeseen kuuluu, että tarvittaessa väitteet ja tavoitteet on pystyttävä perustelemaan, ja eri näkemykset voidaan haastaa. Pelkkiä toiveita voi kyllä kirjata ilman perustelujakin. Perusteltuja toiveita löytyy Suomen hallitusohjelma 2011 -sivustolta jo suuri joukko (mm. yli 30 eri järjestön tavoitteet). Tärkeää on kuitenkin saada mukaan lisää yksittäisten ihmisten näkemyksiä. Vaikka tämä toisaalta monimutkaistaa wikihallitusohjelman rakentamista, laajentaa se samalla yhteisöllistä näkemystä siitä, mitä tulevaisuudessa pitäisi tehdä.

Tavoitepaljouden ristiriitaisuuksien käsittelyyn on olemassa erilaisia keinoja: kilpailevista tavoitteista on pyrittävä selvittämään, missä määrin ’voittajan’  hakeminen perustuu puhtaille arvovalinnoille, ja missä määrin mukana on asiatekijöitä, joita voidaan selkeästi verrata ja jotka kallistavat vaa’an jonkin tietyn ehdotuksen kannalle. Yleensä jokaiseen tavoitteeseen liittyy useita vertailun mahdollistavia reunaehtoja, kuten paljonko toteuttaminen maksaa, millä keinoin toteutus tapahtuu, mitkä ovat ympäristövaikutukset jne. Monissa tapauksissa on melko suoraviivaista valita useista politiikkavaihtoehdoista esim. hiilijalanjäljeltään pienin. Monitavoiteoptimointi vaatii jo ammattimaisempaa pohdintaa, ja siksi wikihallitusohjelman tekoon houkutellaan myös eri alojen asiantuntijoita.

Koska ihmisten maailmankuvat ovat eri tavalla painottuneita, ja asiaperusteissa voi olla suuria epävarmuuksia, ei kaikissa tilanteissa ole tietenkään helppo valita vertailun kautta parasta ratkaisua. Tällöin riittää eri argumenttien kirjaaminen wikiin. Ratkaisua voidaan hakea myöhemmin ”normaalilla poliittisella arvokeskustelulla”, tai ottamalla mukaan muita näkökohtia kunnes jokin vaihtoehdoista seuloutuu voittajaksi. Mikäli sopua ei synny, voidaan asiasta tietenkin myös äänestää. Oletettavasti väittelyn seuraaminen wikissä sivistää myös satunnaisia lukijoita, jotka seuraavat kiistaan liittyvää argumentaatiota ja pystyvät sen pohjalta tekemään informoidumman päätöksen äänestystilanteessa. Toistaiseksi äänestyksiin ei ole ollut tarvetta, mutta tämä vaihtoehto on otettava harkintaan jos runsaampaa osanottoa wikihallitusohjelman rakentamiseen ilmenee.

Wikihallitusohjelma ei mene hukkaan vaikka oikea hallitusohjelma pian valmistuisikin. Päivitystarvetta on siis molemmissa myös vaalikauden aikana, ja mukaan kaivattaisiin uusia tekijöitä. Tähän mennessä työ on edennyt muutaman aktiivin voimin. Jos sinulla on tietoa ja kokemusta jostain elämän alueesta, vaikkapa lapsiperheellisen arjesta, yksityisyrittämisestä tai opiskelun ja työn yhdistämisestä, wikihallitusohjelmaan voit kiteyttää elämänviisautesi ja jakaa yhteiskunnalliset tavoitteesi muiden kanssa. Yhdessä tuotettuja ideoita voidaan jalostaa eteenpäin niin amatöörien kuin ammattilaistenkin voimin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>