Lillukan varsia ja paksumpia runkoja

Onko 10 000€ paljon vai vähän? Ja montakos nollaa olikaan miljardissa? Taloudellisten päätösten mielekkään kommentoinnin edellytyksenä on kokonaiskuvan hahmottaminen. Mediaa ja poliitikoita usein syytetään lillukanvarsiin tarttumisesta, kun samalla taloudellisesti moninkertaisesti merkittävämmät päätökset menevät menevät läpi olan kohautuksella. Budjetin visualisointi on tapa luoda kokonaiskuvaa keskustelun pohjaksi.

Openspending.org
Helsinki Region Infoshare -palvelussa on julkaistu Helsingin kaupungin tulot ja menot vuosille 2009 ja 2010. Henri Ahti vei nämä tiedot Open Knowledge Foundationin OpenSpending-alustalle, jossa voi nyt visualisoida Helsingin budjettidataa esimerkiksi virastoittain tai tilien nimillä. Esimerkkivisualisoinnista näkee jo yhdellä silmäyksellä, että Sosiaaliviraston, Terveyskeskuksen ja Opetusviraston rinnalla kaikki muut virastot ovat pieniä.

Helsingin kaupungin tulot ja menot virastoittain niinsanotulla "treemap" -visualisaatiolla esitettynä openspending.org -alustalla.

Veropuu
Veropuu visualisoi julkissektorin organisaatioiden tulot ja menot helposti avautuvan puu-metaforan avulla. Puun juurina ovat tulot, jotka liittyvät runkoon ja edelleen haarautuvat menoina oksiin. Organisaation eri hallintokuntien allokoimat rahamäärät käyvät ilmi oksien paksuuksista. Oheisessa esimerkissä on visualisoitu koko Suomen kansantaloudellinen elämänpuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>