Hankinta-asiakirjojen avointa kommentointia Google-docsilla

Oikeusministeriö on laittanut hankinta-ilmoitukseen (Osallistumisympäristön lausuntopalvelu) liittyviä dokumentteja ennakkoon GoogleDocs -yhteiskirjoitusalustalle kiinnostuneiden kommentoitavaksi! Edelliseen oli pakko lisätä huutomerkki perään, sillä mielestäni siinä määrin uraaurtavaa avointa ja modernia teknologiaa hyödyntävää tämä on, että tässä valtionhallinto pesee jo monet ketterät startupitkin.

Ainakaan Oikeusministeriö ei vain alistu uikuttamaan, että kun ”hankintalainsäädäntö on niin hankala”. HILMA:ssa julkaistun ennakkoilmoituksen mukaan ”hankinnassa käytetään neuvottelumenettelyä”, mikä on jo erinomaista. Täysin uutta on kuitenkin, että osallistumishakemusasiakirjojen luonnoksiin pyydetään tarjouspyynnöstä kiinnostuneiden tahojen kommentteja etukäteen ja vieläpä avoimesti yhteiskirjoitusalustalla. Näin esimerkiksi tarjoajille asetetuista vähimmäisvaatimuksista voidaan käydä avointa keskustelua etukäteen.

Miinus, eikä niinkään pieni on tietysti se, että tämänkertainen kommenttipyyntö tuli sähköpostitse juhannuksen jälkeen 25.6. ja kommetointiaikaa oli annettu ruhtinaallisesti 29.6. klo 12:00 saakka. Tämä vaikuttaa jo melkeinpä tarkoitushakuiselta pseudoavoimuudelta, mutta uskoakseni raadollinen totuus vain on, että hankinnan valmistelu on mennyt vähän pitkäksi ja lomat painavat päälle. Toivoisin, että minimaalisen lyhyestä ja huonosti ajoitetusta kommentointiaikaikkunasta huolimatta kommentteja ja keskustelua syntyisi, jotta tämä voisi toimia mallina muidenkin ministeriöiden, virastojen ja kuntien hankintoihin.

Linkit kommentoitaviin dokumentteihin:

Ennakkoilmoitus HILMA:ssa: Oikeushallinnon tietotekniikkakeskus : Osallistumisympäristö – Lausuntopalvelu

Sähköpostitse tullut pyyntö kommentoida Oikeushallinnon tietotekniikkakeskusksen julkaisemia hankintapyyntöön liittyviä dokumentteja GoogleDocs -alustalla.

Sähköpostitse tullut pyyntö kommentoida Oikeushallinnon tietotekniikkakeskusksen julkaisemia hankintapyyntöön liittyviä dokumentteja GoogleDocs -alustalla.

10 Responses to Hankinta-asiakirjojen avointa kommentointia Google-docsilla

 1. Kiitos Antti tästä nostosta.

  Kommentointiaika on hiukkasen haastava, se on totta. Halukkaat ovat kuitenkin voineet osallistua työpajoihin ja mm. määrittelydokumenttien kommentointiin viime syksynä, prototyypin kommentointiin talvella (http://www.osallistumisymparisto.fi/blogi/vuosi-vaihtui-prototyyppien-merkeissa/) jne.

  Kokeilimme tätä tarjousasiakirjojen kommentointia talvella – ja kokemukset olivat hyviä, saimme muutamia asioita parannettua. Ks.
  http://www.osallistumisymparisto.fi/blogi/kansalais-ja-kuntalaisaloitepalvelun-hankinnan-valmistelu-etenee-kommentoi/

  • Antti Poikola sanoo:

   Muistelinkin, ettei tämä olisi ensimmäinen kerta. Kommentointiajasta puhuttaessa ”hiukkasen haastava” voitaneen rehellisyyden nimissä muuttaa kyllä muotoon ”huono”. Muuten toimintamalli on kyllä kelpo, oletteko markkinoineet jo muillekin tahoille?

   • Anti,
    Et ehkä ole huomannut mutta Conversatumin järjestämissä kilpailutuksissa käytämme aina avointa kommentointia ja muitakin erikoisia sekä uudenlaisia käytäntöjä. Olemme saaneet hyvää palautetta sekä asiakkailta että toimittajilta.

    jaroslaw skwarek

  • Estella sanoo:

   This article acihveed exactly what I wanted it to achieve.

  • polygon sanoo:

   Stanislaw Chmielewski pisze:Współczuję tej sytuacji, cały IPN należałoby przenieść do sieci i wtedy można by zamknąć tą instytucję.Ale jeżeli już Pan zaczął wyjaśnienia, to niech Pan jeszcze opisze szczegóły otrzymania paszportu i emigracji w 85, bo teraz będą się tego czepiać.Pozdrawiam, i proszę się aż tak nie przejmować.

 2. Mikko Levämäki sanoo:

  Aika on tosiaankin lyhyt ja ajankohtakin aika huono. Pahoittelut asiasta!

  Syynä on tosiaankin se, että lausuntopalvelun hankinta on osoittautunut oletettua mutkikkaammaksi ja aikataulun pelastamisen takia sijoittui kommentointi valitettavasti tällaiseen ajankohtaan. Kokemukset tällaisesta vuoropuhelusta ovat olleet hyviä ja lupaamme jatkossa hieman parempia ajankohtia kommentoinnille.

 3. Joona Majurinen sanoo:

  Moi,

  Jaroslavia jatkaakseni, niin kyllä ympäristöministeriön ainakin SADe-tarjouspyyntöasiakirjoja on myös voinut kommentoida google.docsissa ennen julkaisua julkisissa hankinnoissa. Liekö konsultilla osuutta asiaan ;-).

  Hyvä malli, joka kannattaa kyllä ottaa tavaksi.

  Kyllä IT-yritykset tekevät töitä kesälläkin siinä missä muutkin. Ajankohta ja lyhyt määräaika on ihan hyvä. Lienee sukupolvi kysymys, ketkä rillaa/chillaa ja ketkä paiskii duunia.

 4. Nyt me ’pienetkin’ uskallamme mennä perässä, kun ’isot’ ovat koetelleet menettelyn laillisuuden. Hieno nosto, kiitos!

  • Oletteko Palmeniassa käyttäneet tätä? Löytyisikö dokumentoituja esimerkkejä verkosta?

   • Emme ole vielä kokeilleet, mutta kovasti näitä eri vaihtoehtoja nyt tarkastelemme. Haemme kilpailutuksella hiukan uudenlaista toiminta- ja esitystapaa verkkopalvelujen tuottamiseen, joten haluaisimme päästä tekijöiden kanssa ’lähituntumaan’ ja tarjousvaiheessa eikä vasta päätöksen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>