Verkkodemokratia kaupungeissa

Lataa tulostettava versio dokumentista (pdf 9.9MB)

Kuva: allan.savolainen (Flickr) http://www.flickr.com/photos/21067152@N03/5286939416/

Viitetiedot

Raportin verkkoversio on kooste artikkeleista, joidenka kirjoittajina ovat toimineet: Antti Poikola, Peter Tattersall, Iikka Lovio, Karoliina Luoto, Jaakko Hilke, Markus TammiSirkku Wallin, Saara Paavola, Liisa Heikinheimo, Elmeri Härkönen, Karo Kosonen ja Karoliina Jarenko. Antti Poikola on toimittanut raportin ja koostanut, sekä tiivistänyt siitä tulostettavan version.

Creative Commons Lisenssi

Verkkodemokratia kaupungeissa – selvitys kuntalaisvaikuttamisen kanavista (verkkoversio) on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi lisenssillä. Sisällön uudelleenkäytön yhteydessä on mainittava tekijänä Nettiajan kansalaisyhteiskunnan verkosto (www.mahdollista.fi) ja toimittajana Antti Poikola.

Johdanto

Tämä on Hämeenlinnan kaupungille blogimuodossa tehtävä selvitys kuntalaisvaikuttamisen kanavista. Selvitys on osa laajempaa kehitystä, jonka myötä toivotaan, että Hämeenlinnaan syntyy aito vaikuttamisen ja osallisuuden prosessi. Tarkoituksena on tuoda asiakaslähtöisyys palvelukehitykseen ja saada vaikuttavuutta jo ennen kuin asiat ovat päätöksentekovaiheessa.

Selvitys koostuu taustateoriaa käsittelevistä artikkeleista, lyhyistä esimerkeistä eri palveluista ja toimintamalleista. Kaikki artikkelit on alunperin julkaistu Nettiajan kansalaisyhteiskunnan verkoston blogissa www.mahdollista.fi, niistä on sen jälkeen koostettu tiivistetty ja yhteismitallinen raportti pdf-muodossa. Hämeenlinnan kaupungille tulokset esitetään strategisen johtamisen tiimin kokouksessa 4.2. klo 10-12 (Skypepalaveri).

Lähtökohtia selvitykseen

  • Selvitys jo olemassa olevista toimintamalleista ja ratkaisuita tukemaan päätöksentekoa.
  • Halutaan kuulla parhaista käytännöistä ja siitä mikä jo toimii muualla, ettei asioita tarvitse keksiä itse ja uudestaan.
  • Erityisesti etsitään toimintamalleja, kuten Kykypankki , joissa kuntalaiset osallistuvat oman kiinnostuksen mukaan, eikä niin, että osallitumismahdollisuuksia tarjotaan vain virkamiesten työprosessien mukaisesti.
  • Keskitytään sähköisiin ratkaisuihin huomioiden taustakytkökset ja prosessit, esim. miten sähköisesti tai muuten tullut palaute / ehdotus kytketään kaupungin ”koneistoon”?

Tausta-artikkelit

Suurin painoarvo raportissa on sen toisesta osasta löytyvissä lukuisissa esimerkeissä, mutta ennen käytännön esimerkkejä on tarjolla kaksi laajemmin osallistumista, avoimuutta ja avointa tietoa käsittelevää artikkelia, jotka sopivat taustateoriaksi teemaan tutustujille.

  1. Osallistaa vai mahdollistaa?
  2. Avoimuus: läpinäkyvyys – osallistuminen – yhteistyö

Esimerkkitapauksia kaupunkiosallistumisesta

Seuraavat artikkelit ovat suomalaisia esimerkkejä pääosin verkkoavusteisesta kansalaisosallistumisesta kaupunkien kontekstissa.

Ensimmäiset kaksi artikkelia koostavat viitteenomaisesti yhteen useampia samantyyppisiä palveluita (karttapalvelut ja videopalvelut).

Suurimmassa osassa artikkeleista kirjoittajat ovat itse olleet kehittämässä osallistumismalleja (esim. Veropuu, Aloitekanava, Pikkuparlamentti, Aikapankki, Fillarikanava…). Näissä artikkeleissa pohditaan laajemmin kaupunkiosallistumista, palveluiden kehittämistä ja niihin liittyviä haasteita.

Suurin osa kuvaa olemassaolevia palveluita ja pilotteja, mutta muutamissa esitetään vasta konseptiasteella olevia ideoita (esim. Kykypankki, Asialista, Veropuu). Nämä ideat on otettu mukaan sen takia, että sähköisten osallistumispalveluiden kenttä on kokonaisuudessaan vielä varsin nuorta ja kypsymisvaiheessa, siksipä hyvät ideat eivät ole paljoa jäljessä ensimmäisistä toteutetuista piloteista. Kypsiä ja pitkään käytössä olleita sovelluksia ei ole kovin paljoa.

Monissa esimerkeissä yhdistyy fyysinen toiminta ja toiminta verkossa, mutta muutamat esimerkit, kuten Osallistava hankinta ja Tampereen Alue-Alvari eivät ole riippuvaisia verkosta. Tällaisia esimerkkejä on otettu mukaan, koska ne osoittavat uudenlaisia avoimia toimintamalleja.

Esimerkkien listaus ei ole kattava, eikä siinä pyritä yhdenmukaisuuteen esitystavassa, vaan tavoitteena on antaa lukijalle monensuuntaisia ajatuksia ja ideoita jatkokeskustelun pohjaksi.

2 Responses to Verkkodemokratia kaupungeissa

  1. Pingback: Verkkodemokratia kaupungeissa | Mahdollista

  2. Pingback: Asukkaat mukaan kaupunkisuunnitteluun | Mahdollista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>