16.2.2012 Kirjaston avoin data -seminaari

Ideointitapaaminen kirjastoalan ammattilaisille, kirjastojen tietojärjestelmien toimittajille ja kirjastomaailman ulkopuolisille kirjastodatasta kiinnostuneille ihmisille.

Aika: 16.2.2012, klo 12:00 – 15:45
Paikka: Jyväskylä, Jyväskylän pääkirjasto, Vapaudenkatu 39–41
Verkkotaltioinnit: Alustukset (klo 12-13) ja loppukeskustelu (klo 15-15:45) näytetään #nettikansa Bambuser-kanavalla
Verkkokeskustelu: Twitterissä #avoindata

”Julkiset tietoaineistot saatetaan koneluettavassa muodossa avoimesti saataville ja jatkokäytettäväksi.”(Jyrki Kataisen hallituksen ohjelma s.78)

Avoimeen kirjastodataan pohjautuva visualisaatio: HelMet libraries’ most wanted books from Ari Hamara on Vimeo.

Vuonna 2011 avoin data tuli terminä tutuksi monille. Avoimen datan Apps4Finland -ideakilpailussa oli ennätysmäärä osanottajia, Maanmittauslaitos taisteli omat maastotieto- ja ilmakuva-aineistonsa maksutta kaikkien käytettäväksi ja loppuvuodesta Tietokone -lehti valitsi avoimen datan vuoden 2011 ilmiöksi. Pikaisen silmäyksen avoimen datan uutisointiin saa Tuija Aallon tekemästä koosteesta ja kirjastojen näkykulmasta aiheeseen saa tuntumaa lukemalla Petri Tonterin artikkelin: ”Mikä avoin data?” (Kirjastolehti 5/2011).

Erityisesti julkisin varoin tuotettua ja ylläpidettyä dataa ollaan Suomessa avaamassa monilla eri tahoilla. Myös kirjastot ovat lähtemässä liikkeelle omien aineistojen avaamisessa (ks. esim. Varsinais-Suomen kirjastojen data avoimeksi 30.9.2011). Nyt on oikea aika miettiä ja koota yhteen niitä ideoita ja kehityssuuntia, jotka liittyvät tulevaisuudessa avoimen kirjastodatan hyödyntämiseen.

Tapaamisen tuloksena synnytetään kooste, joka pyrkii vastaamaan kolmeen kysymykseen:

  • Mitä kaikkea dataa kirjastoilla on?
  • Mitä sovelluskohteita tälle datalle voisi olla kirjastoissa ja niiden ulopuolella?
  • Miten kirjastojen datan avaamisessa kannattaa konkreettisesti edetä?

Ohjelma

12:00 – 13:00 Alustukset
Tilaisuuden avaus ja esittelykierros (Seija Laitinen-Kuisma – Kirjastotoimen apulaisjohtaja, Jyväskylä)
Avoimen datan perusteet (Antti Poikola – Verkostokoordinaattori, Otavan Opisto)
Kirjastodatan avaamisen ensiaskeleet (Petri Tonteri, Mace Ojala ja Antti Pakarinen)

13:00 – 14:00 Työpaja
Ryhmäideointia

14:00 – 14:15 Virkistystauko
Tarjolla kahvia ja terveellistä välipalaa

14:15 – 15:15 Työpaja jatkuu
Ideoiden jalostamista ja kiteytystä ryhmissä

15:00 – 15:45 Loppukeskustelu
Käydään läpi päivän saavutukset ja esille nousseet kysymykset. Osallistujien suostumuksella tämä osio videoidaan, jotta nekin, jotka eivät päässeet paikalle pääsevät osalliseksi tapaamisen tuloksista.

Juna Tampereen, Turun ja Helsingin suuntaan lähtee klo 16:13 ja Kuopion suuntaan klo 16:45. (VR:n sivut)

Verkkotaltioinnit

Tilaisuuden alussa olevat alustukset klo 12:00-13:00, sekä päätöskeskustelu klo 15:00-15:45 lähetettiin Bambuser -palvelun kautta verkkolähetyksenä. Verkkolähetysten taltiointeja voi katsoa tältä sivulta tai suoran #nettikansa -Bambuser-kanavalta. Tapahtuman kollektiivisten muistiinpanojen tekemiseen käytimme kaikille avointa Etherpad-muistiota osoitteessa: http://nettikansa.muistio.tieke.fi/kirjaston-avoin-data

Alustukset (klo 12-13)

Loppukeskustelu (klo 15-15:45)

Tausta

Jyväskylässä järjestettiin 11.10.2011 tapahtuma nimeltä ”Avoimen datan talkoot”, jossa lyhyessä ajassa ideoitiin kirjastodatalle erilaisia käyttötarkoituksia. Ideointi oli silloin kuitenkin osin vajavaista, koska paikalla ei ollut ketään, joka olisi tuntenut kirjastojen tietojärjestelmiä tai data-varantoja tai kirjastojen toimintaa muutenkaan pintaa syvemmältä.

Syksyisen ideointisession tuloksena synyi ehdotus, että Jyväskylän kaupunginkirjasto kutsuisi alkuvuodesta kokoon työpajan, jossa kirjastojen dataa tuntevat ja siitä kiinnostuneet kirjastolaiset sekä kirjastodatan hyödyntämistä ideoivat ei-kirjastolaiset voisivat yhdessä tutusua paremmin kirjastojen datavarantoihin ja sparrata keskenään erilaisia ideoita ja tuottaa niistä selkeän koosteen.