19.3.2011: Big Clean screen scraping -päivä

Tiedon vapauttamisen hackday samaan aikaan Prahassa ja Jyväskylässä

See the announcement in english
Lauantaina 19.3. 2011, klo 12 alkaen (sisartapahtuma Prahassa alkaa tuntia aikaisemmin)
Jyväskylä, Hub Jyväskylän tilat, Hannikaisenkatu 18 (Matkakeskuksen vieressä)

Tapahtuman kansainväliset sivut: http://bigclean.org/ (sivusto on vielä kesken)

Eivätkö kaikki julkiset tietoaineistot voisi olla myös teknisesti ja laillisesti avoimia ja uudelleenkäytettäviä?

19.3. Big Clean -tapahtuma Jyväskylässä ja Prahassa valmistelee maailmanlaajuisen screen scraping -päivän järjestelyihin.

19.3. Big Clean -tapahtuma Jyväskylässä ja Prahassa valmistelee maailmanlaajuisen screen scraping -päivän järjestelyihin.

Hallinto on pikkuhiljaa herännyt avoimen datan ajatteluun, mutta virallista tietä asiat etenevät joskus turhan hitaasti – omatoimisuus voi olla tehokkaampaa, kuin odottelu.
.
.

  • Millaisia tietovarantoja minun kotikaupungillani on hallussaan, mihin nitä voisi käyttää?
  • Miten screen-scraper ohjelma toteutetaan, onko se vaikeaa?
  • Onko screen-scraperin tekeminen tai sen avulla saadun datan julkaiseminen sallittua, miten välttää hankaluudet?

Tule oppimaan ja ohjelmoimaan Hub Jyväskylän järjestämään Big Clean -päivään. Tilaisuus on osa Nettiajan kansalaisyhteiskunnan verkoston (Nettikansa) toimintaa. Tilaisuus järjestetään samaan aikaan myös Prahassa ja muilta paikkakunnilta olevat ohjelmoijat voivat liittyä tilaisuuksiin etänä irc:n kautta.

19.3. Prahassa ja Jyväskylässä järjestettävät tilaisuudet ovat valmistelua maailmanlaajuiseen Big Clean -päivään, joka järjestetään myöhemmin Open Knowledge Foundationin ja Scraperwikin koordinoimana.

Ohjelma

12.00 – Tilaisuuden avaus
Kahvia ja pullaa osallistujille, tutustutaan toisiimme, varmistetaan, että kaikilla toimii langaton yhteys.

12:15 – Yhteys Prahaan
Otetaan lyhyt Skypetervehdys Prahaan, jossa tilaisuus on aloitettu tuntia aiemmin ja tutustutaan IRC-kanavalla. Tavoitteena on, että Prahan ja Jyväskylän porukat voivat tukea toisiaan, jos eteen tulee kinkkisiä tilanteita. Prahassa osallistujia on todennäköisesti huomattavasti enemmän, kuin Jyväskylässä..

12.30 – Avoin data ja screen scrappaus
Julkinen data – johdatus tietovarantojen avaamiseen opaskirjan pääkirjoittaja Antti Poikola esittelee lyhykäisesti, missä julkishallinnon tietoaineistojen avaamisessa mennään. Tutustutaan päivän pääasialliseen tylökaluun http://scraperwiki.com/ -virtuaaliseen ohjelmointiympäristöön, jonka avulla screenscraperien tekeminen ja ylläpito on vaivatonta ja vastuu lainmukaisuudesta selkeää.

12.45 – Tavoitteet päivälle
Valitaan, mitä dataa pyritään päivän aikana vapauttamaan.

13:00 – 18:00 Let’s Clean some Data!
Eihän tänne puhumaan tultu, vaan koodaamaan :)

Julkishallinnon datavarantojen avaamiseen liittyen ohjelmoijien keskuudessa vallitsee usein hack-your-government-ajattelu, eli joku ohjelmoija ottaa julkisen datan viranomaisen verkkosivuilta ns. screen-scraping -teknologialla ja tarjoaa sen muiden ohjelmoijien käytettäväksi koneluettavassa muodossa.

Esimerkiksi brittiläistä openlylocal.com -sivustoa ylläpitävä journalisti avustajineen on avannut jo 140 kunnan demokratiadataa (tietoja valtuutetuista ja kunnan asianhallinnasta). Suomalainen uranuurtaja on eduskunnan äänestystietoihin avoimen rajapinnan tehnyt Mikko Heikkinen.

Tilaisuuteen osallistuminen

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Osallistuminen on mahdollista paikan päällä tai etänä irc:tse.

Kahvitarjoilujen ja tilojen järjestelyiden takia toivomme ennakkoilmoittautumisia sähköpostitse osoitteeseen antti.poikola[a]gmail.com, mutta paikanpäälle voi myös ilmaantua suoraan.

Antti Poikola, +35 44 337 5439, antti.poikola[a]gmail.com


Yksi vastaus aiheeseen 19.3.2011: Big Clean screen scraping -päivä

  1. Pingback: Growing open data movement in Finland « dataist

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>