Avoimen demokratian basaari

Avoin demokratia – avoin data tilaisuudessa Tampereella 14.2.2011 järjestetään Avoimen demokratian basaari klo 12-13. Basaarissa voi tutustua kehitteillä ja jo käytössä oleviin avoimen demokratia verkkosovelluksiin ja niiden kehittäjiin. Nettikansa -verkoston jäsenet esittelevät palveluita ja ideoita ständeillä ja Oikeusministeriö tarjoaa tilaisuuden osallistujille pientä purtavaa. Basaariin on mahdollista tutustua myös verkkolähetyksen kautta, sillä kuvaaja kiertää kaikki ständit klo 12-13 välisenä aikana.

eCitizen II – towards citizen-centered eGovernment in European cities and regions

eCitizen II brings added-value to interregional eGovernment cooperation focusing on sharing the accumulated knowledge, experiences, best practices, and transferring them between the more advanced and less experienced cities and regions throughout Europe. This cooperation aims at stimulating new approaches and understanding in city and regional administrations of engaging with citizens and developing citizen-centred eServices. The project will involve decision- and policy-makers, demonstrate benefits of the eGovernment and the best eParticipation practices in different public sectors and identify future prospects to ensure support to further acceleration of eGovernment.

Keskusvaalikone

Harmittaako, että vaalikoneet antavat ”vääriä” ehdokkaita? Tuloksissa ei ole järkeä? Eri vaalikoneet tarjoavat aivan erilaisia henkilöitä sinua edustamaan? Keskusvaalikoneessa ei arvioida pelkästään vastauksia, vaan myös kysymyksiä: voit itse valita, minkä aihepiirien perusteella arvioit ehdokkaita. Ehdokasarviot tehdään vapaiden vastausten perusteella.Osa kysymyksistä ja vastauksista on peräisin muista vaalikoneista, joista ehdokkaat itse voivat helposti ottaa ne osaksi Keskusvaalikonetta.

Opasnet.org

Opasnet on wiki-pohjainen sivusto, jonka tarkoituksena on auttaa yhteiskunnallista päätöksentekoa, erityisesti ihmisten terveyteen ja siihen vaikuttaviin ympäristötekijöihin liittyen. Sivustolla kerätään, yhdistetään ja jaetaan tietoa ihmisten arvoista ja tieteestä. Uskomme, että viisaat päätökset perustuvat ääneen lausuttuihin arvoihin siitä, mikä on todella tärkeää ja ymmärrykseen siitä, mitkä päätökset niihin asioihin todella vaikuttavat. Siksi tarvitsemme sekä arvoja että tiedettä.

Pikkuparlamentti.fi

Pikkuparlamentti.fi on uudenlainen, riippumaton poliittinen keskustelufoorumi. Sivustolla voit lukea, kirjoittaa ja kommentoida kotimaan poliitikasta sekä luoda muille käyttäjille äänestyksiä. Sivusto on suunnattu sekä politiikan ammattilaisille että äänestäjille unohtamatta etujärjestöjä, kansalaisaktiiveja tai vaikkapa koululaisia. Tervetulleita ovat kaikki kotimaan politiikasta kiinnostuneet puoluekantaan, sukupuoleen, ikään tai kotipaikkaan katsomatta.

Kansanmuisti.fi

Kansan muisti ry:n tavoitteena on uutta teknologiaa hyödyntäen tarjota kansalaisille mahdollisuus seurata kansanedustajien toimintaa helposti, ymmärrettävästi ja tasa-arvoisesti. Keräämme palveluun tietoa mm. edustajien äänestyskäyttäytymisestä, puheenvuoroista, vaalirahoituksesta ja aloitteista. Palvelu mahdollistaa tulevaisuudessa myös kansalaisjärjestöjen ja muiden vaikuttajien näkemysten vertailun kansanedustajien ja käyttäjien omien mielipiteiden välillä.

Tampereen kuntademokratiayksikkö

Tampereen kaupunkistrategiassa on tavoitteeksi asetettu avoin ja demokraattinen toimintatapa sekä asukkaiden kuuleminen. Osallistumisen edistäminen on tärkeä osa kaupungin toimintamallia.

Tampereen kaupungin kuntademokratiayksikön tehtävä on parantaa asukkaiden osallistumista ja vaikuttamista valmistelussa oleviin asioihin. Yksikkö organisoi kaupungin neljälle palvelualueelle perustettujen alueellisten työryhmien Alvareiden toimintaa ja edistää Valman käyttöä. Keskikaupungin alueella kokeillaan Alvari-toimintaa aluksi vuoden verran suljettuna Facebook-ryhmänä. Lisäksi kuntademokratiayksikkö ylläpitää kaupunginosasivustoja eli Mansetoria.

Jyväskylän yliopiston Avoin data -opiskelijaprojekti eduskunnalle

ADA-projekti on Jyväskylän yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen opiskelijaprojekti, jonka asiakas on eduskunta ja yhteistyökumppani on Tieto. Projektin tavoitteena on selvittää eri käyttäjäryhmien odotukset ja tarpeet eduskunnan tuottamien julkisten tietojen hyödyntämiseen avoimen datan osalta, selvittää mitä eri tietoja eduskunta tuottaa ja julkaisee eri tietojärjestelmille ja julkisille verkkosivuille ja valitun aineiston pohjalta toteuttaa pilotti käyttäjäryhmille. Projektin tuotokset esitellään toukokuussa 2011.

Apps for Transparency

Apps for Transparency on esimerkki tutkivan journalismin ja infografiikan yhdistämisestä. Sovellus tarjoaa graafisen esityksen siitä, miten luottamustehtävät ja julkiset hankinnat voivat Suomessa korreloida; esimerkkiaineistona on käytetty muutaman ESR-hankkeen toteutusta 2000-luvulta.

Apps for Transparency tuo esille, miten tiedon avaaminen mahdollistaa uusien palvelujen rakentamisen – kun dataa ja julkishallinnon asiakirjoja avataan, näiden tietojen avulla voidaan havainnollistaa yhteiskunnan rakenteita entistä tarkemmin. Palvelun on toteuttanut Flo Apps Oy, Helsingissä sijaitseva uuden teknologian yritys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>