Verkosto

Suomessa on viimeisten parin vuoden aikana syntynyt paljon nettiajan kansalaisyhteiskunnan sateenvarjotermin alle sopivaa toimintaa. Toiminnassa on mukana aktiivisia kansalaisia, jotka yhdessä muodollisesti tai epämuodollisesti organisoituen ja joskus yksinkin pyrkivät vaikuttamaan ja osallistumaan yhteiskunnan kehitykseen. Jotkut toimivat vapaa-ajallaan ja jotkut tekevät tätä työkseen. Mukana on myös hallinnon ihmisiä, jotka omalla toiminnallaan muuttavat hallinnon rakenteita sisältä päin mahdollistavammiksi, sekä yrittäjiä, jotka ratkovat yhteiskunnallisia ongelmia yritystoiminnan kautta.

Monia hyviä juttuja kehitetään, mutta melkolailla eristyksissä toisistaan – kokemusten vaihtoa ei arjen kiireessä aina tapahdu. Nettiajan kansalaisyhteiskunnan verkoston (tuttavallisesti Nettikansa) tarkoituksena on luoda puitteet ja kannustaa verkoston jäseniä kokemusten jakoon (voi olla kantapään kauttakin opittuja) ja yhdessä kehittelyyn.

Mahdollista.fi -blogi, verkoston Yammer-kanava (pyydä liittymiskutsu osoitteesta antti.poikola (a) gmail.com) ja Nettiajan kansalaisyhteiskunta -yhteisösivu Facebookissa toimivat verkoston keskustelukanavina ja kiintopisteinä. Verkkoyhteydenpidon lisäksi verkosto järjestää säännöllisesti livetapaamisia.

Toimiva ja dynaaminen verkosto on osallistujiensa näköinen ja vastaa todellisiin tarpeisiin. Tällaista ei voi valmiiksi suunnitella eikä rakentaa, mutta sen syntymistä ja toimintaa voidaan tukea. Tätä verkostoa tukee Otavan Opisto osana AVO-hanketta.

Verkoston tukihenkilönä toimii Antti Poikola Otavan Opistolta

antti.poikola[a]gmail.com
+358 44 337 5439
Toimenkuvani on verkonkutoja tai kansankiihottaja :-)

#Nettikansa Twitterissä

6 Responses to Verkosto

 1. Hei,
  jotain tällaista olen kaivannut vuosia. Perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogin – kansalaissivuston – helmikuussa 2005. Melko pian perustamisen jälkeen minulle selvisi, että sivuston tehtävänä on toimia ”Luottamusmiesten, virkamiesten ja tavallisen vaasalaisen välisenä yhdyskäytävänä.”

  Muotoilin tavoitteen jotenkin näin: ”vaasalaisia.info haluaa lisätä kunnallista e-demokratiaa ja tehdä päätöksenteosta ja päätösten valmistelusta entistäkin avoimemman.”
  Sivusto on nyt ollut olemassa lähes 5 ja 1/2 vuotta ja tavoite on läheas yhtä kaukana kuin perustamisen aikoihin.

  Kutapäättäjien ja virkamiaesten suhtautuminen avoimeen keskusteluun on kovin nihkeätä.

  Sen sijaan kansalaiset ovat ottaneet varsinkin foorumin vastaan tyydyttävällä tavalla.
  Hieman ylpeyttä tuntien ”väitän” että sivusto ja rinnakkaistoiminnot kuten (Vaasapedia. ArtCity Blogi, Kolumnipalvelu ja Videotiimi) ovat osoitus tämäntyyppisen palvelun tarpeellisuudesta.

  Erittäin paljon lasken vapaaehtoisen videotiimin varaan. Mikäli kaikki menee ”putkeen”, niin tiimi tulee tuottamaan kunnallisen e-demokratian kannalta tärkeitä kansalaisvideoita.

  Tällä hetkellä tiimiin on liittynyt mm. Vaasan kiinalaisyhteisön jäseniä, jotka ovat lupautuneet tuottamaan vaasa-aiheisia kansalaisvideoita Kiinan omaan juutuubiin.

  Mutta. Käy itse toteamassa.
  Tapio Parkkari
  vaasalaisia.info
  ylläpito
  eläkeläinen 64. v. ja entinen toimittaja

 2. Antti Poikola sanoo:

  Vaasalaisia.info on aivan loistava esimerkki uudenlaisesta toimintakulttuurista. Kirjoitit, että: ”Kuntapäättäjien ja virkamiaesten suhtautuminen avoimeen keskusteluun on kovin nihkeätä”.

  Itse olen ollut kehittämässä pyöräilyolosuhteiden parantamiseksi avointa ratkaisua Helsingissä ja olen havainnut, ettei virkamiesten ja luottamushenkilöiden suhtautuminen suorastaan nihkeätä ole, monilla olisi halua keskusteluun, kunhan se saataisiin helpoksi ja varsinaista päätöksentekoa ja valmistelua helpottavaksi. Kansalaiskeskustelun yhdistäminen toimivasti päätöksentekoprosesseihin on kuitenkin haastavaa. Olen kutsunut tätä ”kohtaanto-ongelmaksi”. Kirjoitin aiheesta täällä:
  http://www.mahdollista.fi/2010/09/10/kaupunkiosallistumisen-formaatti/

  Olisi hienoa päästä vertailemaan opittuja asioita eri hankkeiden välillä!

 3. Hei,
  vaihdan mielelläni kokemuksia. Juuri nyt olen erittäin sydämistynyt vaasalaisiin luottamusmiehiin. He eivät edes suostu avaamaan heille lähetettyä meiliä. Kokosin lähes kuuden vuoden kansalaisideat työkaluiksi valtuutetuille ja virkamiehille. Vain 6 valtuutettua 49:stä vastasi pyynnöstä huolimatta että on lukenut meilin. Minusta tämä on kansalaisakatiivisuuden halveksuntaa.
  Tässä:
  http://www.vaasalaisia.info/index.php?/archives/2070-Vaasalaisvaltuutetut-eivaet-vastaa-meileihin.html

 4. Hei,
  jos Sinulla tai jollakin muulla tätä ketjua lukevalla on aikaa ja kiinnostusta, niin käykää Näkökulma.net´issä. Aloitin siellä viime vuoden joulukuussa ketjun nimeltä ”Foorumien verkostuminen”. Aloitukseni sai täytyrmäyksen lähes kaikilta foorumin ns. vanhoilta jäseniltä.

  En itse osaa arvioida omaa rooliani, mutta se selviää jos käyt lukemassa ketjun.
  http://nakokulma.net/index.php?topic=7809.0

 5. apoikola sanoo:

  Kävin vilkuilemassa keskusteluketjua, jotain ajatuksia heräsikin, mutta vielä liian epäselviä kirjattavaksi tähän.

 6. Pingback: Vuosi alkaa tapaamisten merkeissä | Avoin yritys